Sărbătoare foarte mare în calendarul creștin ortodox, îl sărbătorim pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Credința ne spune că astăzi avem interzis să facem mai multe lucruri. Dacă le încălcăm, vom avea parte de mari probleme.

Biserica îl pomenește astăzi pe Sfântul Ioan Gură de Aur. Deși ziua este marcată în calendar cu cruce neagră și nu roșie, sunt interzise mai mult lucrururi pentru că este o zi bogată în tradiții și superstiții, mai ales că este și 13.

Astăzi nu este bine să speli hainele cu mâna, dar este în regulă să le bagi la mașina de spălat. De asemenea nu trebuie să faci nimic ce are legătură cu croitoritul, pentru că vei avea parte de ghinioane mai ales în relațiile cu cei din jur. Nu este bine nici să muncești sau cel puțin nu în prima parte a zilei, atunci când are loc slujba religioasă din biserici și mănăstiri. Totodată, nu e bine să te cerți cu nimeni, pentru că altfel riști să ai multe conflicte cu cei din jur până la finalul zilei.

Ioan Gură de Aur s-a născut cândva între anii 344 și 354, într-o regiune numită Antiohia. A fost botezat creștinește abia la vârsta de 20 de ani și a studiat filosofia, îndrumat de renumitul Andragațiu. A devenit diacon și preot, urmându-l pe marele Meletie, iar după moartea lui Nectarie, patriarhul Constantinopolului, acesta i-a luat locul. El a fost hirotonit de patriarhul Teofil al Alexandriei pe 28 februarie 398. Sfântului Ioan Gură de Aur îi sunt atribuite o serie de merite printre care reformarea preoțimii și a cetății bisericești, care în vremurile în care a trăit au trecut prin momente grele, de decădere. L-a avut ca dușman pe Teofil al Alexandriei.

După ce a murit, moaștele sale au fost aduse la Constantinopol și așezate în Biserica Sfinților Apostoli în 438, de către patriarhul Proclu al Constantinopolului. În anul 1204, în timpul Cruciadei a IV-a, moaștele Sfântului Ioan împreună cu moaștele Sfântului Grigorie de Nazianz, au fost luate de către venețieni și duse la Roma. Aici, au fost depuse în catedrală Sfântul Petru. După 800 de ani, Biserica Romano Catolică a înapoiat moaștele celor doi Arhiepiscopi ai Constantinopolului, Bisericii Ortodoxe. Pe data 27 noiembrie 2004, papa Ioan Paul al II-lea a oferit moaștele celor doi sfinți, Patriarhului Ecumenic, Bartolomeu I.

În anul 1997, Silvano Piovanelli, Cardinalul Florenței, a dăruit Bisericii Ortodoxe Române o părticică din moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur. Astăzil, moaștele acestui mare sfânt se află momentan în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului.

(Jurnal)