
Conform Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor Giurgiu (DSVSA), privind Situația Pestei Porcine Africane, luni 10 iulie, 2023, la nivelul județului nostru se înregistra evoluția a 4 focare de Pestă…
”Toate focarele sunt înregistrate în localitatea Prundu – ne spunea directorul adj. al DSVSA Giurgiu, dr.Mădălina Stocheci Florescu.
În cadrul ședințelor Centrului Local de Combatere a Bolilor, organizate la nivelul Instituîiei Prefecturii județului Giurgiu s-a dispus uciderea animalelor din focarele de boală, îngroparea acestora în locurile special destinate acestui scop, dezinfecția riguroasă a exploatațiilor contaminate și instituirea zonelor de restricții sanitar- veterinare ce cuprind o zonă de protecție care include localitatea PRUNDU și o zonă de supraveghere cu localitățile: Puieni, Pietrele, Greaca, Zboiu, Vlad Țepeș, Mironești, Teiușu.
”La
momentul actual, medicii veterinari de liberă practică efectuează catagrafierea efectivelor de suine existente în gospodăriile populațiilor, conform reglementarilor legale în vigoare,” ne-a mai precizat dr. Mădălina Stocheci, director adj. al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranșa Animalelor Giurgiu,
”Cu această ocazie, facem apel la cresc=torii de porci pentru a constientiza gravitatea acestei boli si de a încerca, pe cât posibil, să evite pătrunderea virusului în efectivele de suine deținute în gospodărie. Pentru acest lucru este imperios necesar a respecta condițiile de biosecuritate mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă, a consilierilor în exploatațiile de suine, efectuate de către medicii veterinari de liberă practică existenți la nivelul fiecărei comune, a instruirilor periodice efectuate cu reprezentanții fondurilor de vânătoare, etc.” – ne mai spunea direcorul adjunct al DSVSA Giurgiu, dr. Mădălina Stocheci Florescu.
Dintre principalele cauze care pot determina apariția Pestei Porcine Africane în exploatațiile de porcine din sistemul gospodăresc, enumerăm:
– cumpărarea de suine din locuri neautorizate și fără documente sanitare veterinare;
– introducerea în gospodărie și apoi în hrana animalelor de furaje proaspăt recoltate de pe câmp, fără a respecta perioada de așteptare recomandată de autorități ( 30 zile pt cereale , 90 zile pt fan, paie);
– neanunțarea în cel mai scurt timp a medicului veterinar împuternicit asupra oricărui caz de îmbolnăvire a suinelor din gospodărie, în vederea luării de măsuri pentru evitarea diseminării virusului în afara exploatației;
– efectuarea de tratamente cu personal neautorizat și fără respectarea normelor de biosecuritate în momentul accesului și părăsirii exploatației de către aceștia;
– participarea la acțiuni de vânătoare sau de tăiere a materialului lemnos din păduri și apoi pătrunderea în exploatație fără a schimba echipamentul de lucru.
”Nerespectarea acestor măsuri duce nu numai la pierderile economice determinate de mortalitatea efectivelor de porci, ci și la pierderea dreptului de despăgubire a animalelor afectate, conform prevederilor legale în vigoare” , ne-a mai precizat directorul adjunct al DSVSA Giurgiu, dr. Stocheci Mădălina Florescu.
(Jurnal)