Patru ani de la COLECTIV. A apărut o filmare de 20 de minute, ținută secretă tot acest timp.

0
290

Libertatea a intrat în posesia celor 20 de minute și 40 de secunde filmate chiar de către subofițerul care a însoțit primul echipaj ISU București Ilfov, ajuns la locul dezastrului. Astăzi restituim adevărul intervenției de la Colectiv celor care sunt adevărații proprietari ai filmărilor: victimele, familiile și cetățenii.

• Din respect pentru victime și pentru familiile lor, pentru demnitatea vieții, redacția LIBERTATEA a decis să blureze fețele celor aflați în agonie, ale morților și movilele de cadavre.

• S-a considerat că interesul public de a se ști adevărul nu va fi afectat de protejarea fețelor, în condițiile în care întinderea dramei este deja cunoscută și important este felul în care au acționat salvatorii în primele zeci de minute, intervenție care, până astăzi, a fost ascunsă de către ISU și IGSU, două structuri ale Ministerului de Interne.

• În rest, filmul este prezentat integral, așa cum a fost realizat el chiar de către salvatori.

„Pentru că în imaginile filmate de Departamentul de Informare și Relații Publice al ISU se vedea altceva decât versiunea care fusese comunicată oamenilor, anume că intervenția de salvare a vieților a fost impecabilă, aceste imagini nu au fost făcute publice niciodată!”, sună mărturia pentru Libertatea a pompierului care a furnizat filmările.

În afara acestui om, cu o mărturie sub anonimat, celelalte autorități, inclusiv din conducerea DSU, au confirmat cu nume și prenume că filmul a fost păstrat secret și pentru ele.

”După ce s-a realizat ce conțin, filmările nu au fost văzute decât de către un grup mic de ofițeri superiori, nu au fost folosite nici la analizele interne, nu au fost date Corpului de Control al Guvernului Cioloș și nici procurorilor”, spune ofițerul de pompieri.

Filmările integrale făcute de pompieri și ascunse de șefii acestora cetățenilor și procurorilor au fost făcute publice astăzi, 24 octombrie, de Adriana Nedelea la 10:30, pe libertatea.ro.