Îi întâlnim peste tot: în casă, pe scara blocului, în parc, în magazine, în spitale și în azilele de bătrâni. Cei mai mulți sunt curați, frumoși fizic și psihic, împăcați cu soarta. Unii au familie, la alții, familia e departe…Când tușesc sau uită unde și-au pus ochelarii se simt rușinați, adesea lăcrimează la amintirea unei întâmplări trecute, numai de ei știute…Cine să aibă timp de ei, când tineretul aleargă azi, ca disperatul, după bani…Adesea auzi: „Lasă-mă, tataie, că n-am vreme de poveștile tale! Nu vezi că mă grăbesc?”

Din pensia lui nenorocită, tataie tot găsește o sutică de lei să o dea nepotului…

Asta este, așa a fost de când e lumea și pământul, așa va fi în veci. În continuare, doresc să mă refer – cu dragoste și respect – la câteva din problemele medicale ale vârstnicului.

  1. Disfuncția intelectuală

Un ușor declin al memoriei și al vitezei de prelucrare a informației este normal odată cu vârsta. O disfuncție intelectuală clinic semnificativă afectează un procent de 5 – 10 % din vârstnicii de peste 65 de ani și 20% din cei peste 80 de ani. Pe măsură ce anii se adună poate apare – la unii bătrâni – DEMENȚA SENILĂ, uitarea devine gravă, calculul numeric devine mai dificil, cuvântul potrivit este mai greu de găsit, apar dificultăți de concentrare și, în final, dezorientare gravă temporo-spațială (nu mai știe în ce dată suntem, în ce zi, unde locuiește etc) și dezinserție socială.

DEMENȚA ALZHEIMER este constant progresivă, urmată adesea de deces, în 8-10 ani. Bolnavul uită să se alimenteze, să folosească WC-ul și chiar să meargă. Profilactic, bătrânii trebuie să evite consumul de alcool, medicamentele de somn sau calmare (se vor folosi ceaiuri medicinale), vor suplimenta vitaminele (sucuri de legume și fructe, polen, miere, suc de mere, de morcovi etc)…Oxigenoterapia este la îndemâna tuturor: plimbări – seara și dimineața, în parcuri cu sau fără nepoței. ATENȚIE! Excesul de medicamente – pentru anumite boli cronice – poate produce confuzie și delir la omul bătrân!!

  1. Uneori, demența senilă se asociază cu DEPRESIA. Pentru depresie – indiferent de vârstă – avem următoarele simptome:

– tulburări de somn

– lipsa de interes pentru toți și toate

– sentimentul de vinovăție

– scăderea energiei fizice și psihice

– scăderea capacității de concentrare

– scăderea apetitului

– agitație sau retardare psihomotorie

– idei de suicid (sinucidere)

Diagnosticul de DEPRESIE se pune pe baza deprimării stării afective cel puțin două săptămâni consecutive plus cel puțin patru din cele opt semne de boală arătate anterior.

Consultul medical – în toate situațiile – este obligatoriu. Se vor face analize pentru excluderea unor boli frecvente: diabetul, boli tiroidiene, insuficiențele renale, hepatice, cardio-vasculare, tumori primare sau metastaze ale cancerului etc.

  1. Mersul instabil, căderile – se datorează scăderii forței musculare, anchiloza, dureri articulare (frecvent genunchii), anemiei, neuropatii sau miopatii, frecvență crescută la bătrâni: Boala Parkinson, atrita reumatoidă, guta, dureri osoase, claudicația intermitentă sau chiar unghii încarnate sau pantofi nepotriviți.

Uneori, la bătrâni, o cădere considerată minoră se poate datora unui infarct miocardic acut sau accidentului vascular cerebral. Alte cauze pot fi: hipotensiunea postprandială (după masă), diabetul zaharat, insomnia, micțiunile frecvente nocturne, obstacolele din mediul înconjurător (scaune, mese, un covor prost așezat). vârstnicii ajung să se teamă de căderi, fapt ce le face mult rău, ducând la izolare socială. Uneori, pentru a oferi încredere bătrânului, trebuie să oferim un iluminat suplimentar (becuri de veghe, care să dirijeze spre locuri importante ale locuinței – baie sau bucătărie). Medicamentele hipnotice sau sedativele trebuie înlocuite – acolo unde se poate – cu ceaiuri medicinale, care au efecte „blânde” și nu amețesc pacientul.

  1. Incontinența urinară. Pierderea controlului vezical are un impact major asupra psihicului omului bătrân – dar și asupra familiei – ducând adesea către…azilul de bătrâni. Uneori cauzele sunt tratabile (infecții urinare, medicamente diuretice, antidepresive, alcoolismul cronic), alteori devin o reală problemă a vârstei înaintate: prostatitele cronice, incontinența urinară de stress (sperietura, la omul bătrân, apare la tot pasul), demența senilă etc. Consultul medical, psihoterapia, tratamentul medicamentos sau chiar chirurgical pot fi salvatoare. Personal, țin minte că bunicul după mamă, fost militar, sănătos de felul lui, a fost operat la 80 de ani, de adenom de prostată. Operația a reușit, și el a mai trăit încă patru ani, în demnitate și sănătate!
  2. Reacții medicamentoase adverse, chiar la doze mici de medicament, vârstnicii pot reacționa violent, uneori se produce decesul. Scăderea activității rinichiului (filtrarea glomerulară) și / sau ficatului (epurarea hepatică diminuată) face ca unele medicamente să se acumuleze în organism, devenind nocive.

Ceaiurile medicinale au un efect blând și nu au efecte nocive. Medicii trebuie să cumpănească bine ce cale terapeutică aleg…

Iată deci, dragi giurgiuveni, câteva dintre marile probleme de sănătate ale bătrânilor. NU râdeți de ei, nu-i batjocoriți! Căutați, în schimb, să-i ajutați acum, la finalul vieții lor, când au mai mare nevoie!

Dr. Florin Moldovan