Miercuri, 7 februarie, o delegaţie a Muzeului European din Ruse, formată din şapte persoane, a fost prezentă la Giurgiu, la Muzeul Judeţean „Teohari Antonescu”. Vizita a fost prilejuită de semnarea unui protocol de colaborare între cele două instituţii de cultură, în vederea organizării, pe viitor, de evenimente comune.

Directorul muzeului bulgar, Nicolai Nenov, declara, la ceremonia legată de semnarea protocolului:

„Până acum, un asemenea parteneriat nu a mai fost, nici la noi, în Bulgaria, nici la dumneavoastră, în România. Sper ca relaţia noastră să se transforme într-una lucrativă şi operaţională. Astăzi am semnat un contract cu prietenii noştri din Giurgiu, pe care noi îl vom onora, prieteni pe care îi vom ajuta astfel încât şi muzeul dumneavoastră să „explodeze” şi să devină un exemplu de urmat de celelalte muzee din zonă sau chiar din ţară”, a mai spus Nenov.

La rândul său, directorul muzeului giurgiuvean, Ionel Muscalu, a precizat:

„Această viitoare colaborare nu face decât să ne bucure, şi, totodată, să ne impulsioneze. Suntem un muzeu în plină creştere, lumea ne calcă pragul, semn că începem să contăm pe piaţa culturală giurgiuveană. Iar faptul că vom primi sprijin şi vom colabora cu un muzeu de la care trei oameni au fost selecţionaţi pentru a-şi aduce aportul la realizarea unui muzeu similar în Chicago, nu poate decât să ne bucure”.

În perioada următoare, cele două muzee partenere vor avea două acţiuni comune: o expoziţie dedicată Zilei Femeii, în perioada 1- 8 martie (doar românii şi bulgarii mai respectă cu sfinţenie această tradiţie), precum şi o expoziţie de fotografie, în luna aprilie.

(L.Balaban)