AcasăActualitateParlamentul poate da mână liberă primăriilor să interzică debranşările de la funizori

Parlamentul poate da mână liberă primăriilor să interzică debranşările de la funizori

TVA-ul pe căldură şi apă caldă, pregătită să fie redusă la 5%

Comisia de Industrii a Camerei Deputaților ar putea adopta raportul final asupra unui proiect de modificare a Legii serviciului public de alimentare cu energie termică, printre cele mai importante prevederi ale acestuia fiind cea potrivit căreia primăriile vor putea interzice debranşările de la sistemele centralizate municipale de termoficare în cartierele declarate ca fiind zone unitare de încălzire, dar şi includerea căldurii şi apei calde livrate populației pe lista livrărilor de bunuri şi prestărilor de servicii pentru care este aplicată cea mai redusă cotă de TVA prevăzută de Codul Fiscal, de 5%. După aprobarea raportului, proiectul de lege, aflat de mult timp pe circuitul parlamentar, va putea merge în plenul Camerei Deputaților, pentru vot final de adoptare.

De ce este important

În plus, dacă proiectul va fi adoptat şi va intra în vigoare, pentru acelaşi nivel al tarifelor şi al consumului, facturile de căldură şi apă caldă livrate în sisteme centralizate se vor reduce cu 11,7% față de situația din momentul de față, în care TVA-ul pentru energia termică livrată populației este la cota standard, de 19%. poate fi promovată o singură soluție tehnică de încălzire”. Zonele unitare de încălzire se decretează ca atare de către primării. Acestea pot decide că, într-o anumită zonă, toată lumea trebuie să se încălzească fie prin sistem centralizat, fie prin centrale individuale pe gaze, fie prin altă metodă, care să fie însă unica în acea zonă. Inutil de precizat că, acolo unde au stabilit zone unitare, autoritățile locale au mers pe varianta încălzirii centralizate. Locatarii acestora nu au dreptul să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire, nici individual şi nici colectiv, adică grupați în asociații de proprietari.

De altfel, legea stipulează expres că autoritățile locale sunt cele care „au ca atribuție stabilirea zonelor unitare de încălzire, pe baza studiilor de fezabilitate privind dezvoltarea regională, aprobate prin hotărâre a Consiliului Local, a Consiliului Județean sau a Consiliului General al Municipiului Bucureşti ori a Asociației de Dezvoltare Comunitară, după caz”. Mai mult, legea în prezent în vigoare nu stipulează nicăieri în mod expres interdicția de debranşare în zonele unitare de încălzire, în pofida definiției acestora, ceea ce a făcut ca, în multe localități unde au fost stabilite astfel de zone de către municipalități şi au fost interzise debranşările, locatarii şi asociațiile de proprietari să dea în judecată primăriile şi să câştige, inclusiv în baza legislației europene care garantează libertatea de alegere a furnizorilor de servicii. Lucru care nu ar mai fi posibil în condițiile modificării legii, care ar impune la nivel național şi în mod direct interzicerea debranşărilor în zonele unitare de încălzire.

Draftul de act normativ completează lista livrărilor pentru care este aplicată cotă redusă de TVA de 5% din Codul Fiscal cu „energia termică livrată populației”. Fostul Guvern a susținut inclusiv această prevedere, însă a atras atenția că măsura are nevoie de acceptul autorităților de la Bruxelles şi a notificat Comisia Europeană în acest sens. Dacă proiectul va fi adoptat şi va intra în vigoare, pentru acelaşi nivel al tarifelor şi al consumului, facturile de căldură şi apă caldă livrate în sisteme centralizate se vor reduce cu 11,7% față de situația din momentul de față, în care TVA-ul pentru energia termică livrată populației este la cota standard, de 19%. Alte state din UE în care se practică cote reduse de TVA la căldură şi apă caldă, față de cele standard, sunt Ungaria (cotă generală TVA de 27%, 5% la energia termică), Franța (cotă generală TVA de 20%, 5,5% la energia termică), Grecia (23% şi 13%) Irlanda (23% şi 13,5%), Letonia (21% şi 12%), Lituania (21% şi 9%) sau Luxemburg (15% şi 12%).

(Jurnal)

VREMEA

Giurgiu
cer senin
25.3 ° C
25.3 °
25.3 °
38 %
2.2kmh
6 %
sâm
39 °
Dum
41 °
lun
42 °
mar
43 °
mie
35 °

NOTA

Vă rugăm să folosiți un limbaj decent în comentariile pe care le lasati. Folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii se vor sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul jurnalgiurgiuvean.ro nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii. Responsabilitatea formulării acestora revine integral autorului comentariului!
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com