
Iată de ce se plâng unii dintre părinții elevilor din municipiul Giurgiu, în aceste zile fierbinți, ce au devenit un adevărat coșmar pentru cei ce merg la școală și sunt nevoiți să reziste ore întregi, în aerul încins din clasele de curs. Vă redăm mai jos, una din solicitările, pe această temă:
”Vă scriu în legatura cu condițiile dificile în care sunt nevoiți să învețe copiii noștri la școală și liceu în aceste zile călduroase. Este inadmisibil ca în anul 2024 să nu existe dotări esențiale precum aer condiționat în sălile de clasă, mai ales când temperatura din clasă poate depăși cu mult limita confortului și siguranței. Înțeleg că în unele clase sunt până la 30 de elevi, ceea ce face situația și mai greu de suportat.
Aș dori să subliniez și faptul că majoritatea directorilor de școli din oraș sunt membri sau consilieri PNL. Este normal ca un director de școală să primească salariul de director, dar și cel de consilier local? Nu ar fi normal ca, având aceste funcții, să folosească influența politică pentru a îmbunătăți condițiile din școli? Ce îl oprește pe director să discute cu colegul său de partid, domnul Anghelescu, pentru a instala aer condiționat în sălile de clasă?
Copiii noștri merită cele mai bune condiții pentru a învăța, iar acest lucru este imposibil fără un mediu adecvat. Vă rog să tratați cu seriozitate această problemă și să luați măsuri urgente pentru a asigura confortul termic al elevilor.”
În urma acestor sesizări am stat de vorbă cu inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean, prof. Ion Ghimpețeanu care ne-a precizat:
„În ceea ce privește scurtarea programului școlar există o Legislație specifică pentru acest lucru. Sunt condiții speciale de reducere a programului școlar respectiv, a pauzelor școlare, ce prevăd că unitățile de învățământ au posibilitatea să analizeze și să ia o hotărâre în cadrul consiliuilor de administrație, urmând ca ulterior să transmită către Inspectoratul Școlar, pentru a avea aprobarea Consiliului de Administrație din cadrul Inspectoratului Școlar Județean.
La acest moment avem trei solicitări din județ: Școala gimnazială „Mihai Eminescu” din Giurgiu, Școala gimnazială „Marin Voiculescu” sau Școala nr. 8 și Școala din comuna Gogoșari.
Am convocat Consiliul de Administrație pentru ziua de mâine (n.red – 12 iunie) și vom aproba cele trei solicitări. În continuare, dacă vor exista solicitări pentru asemenea cazuri, cu siguranță că vom acționa cu celeritate, mai cu seamă că starea vremii vedem că se înrăutățește de la o zi la alta.
Și mai cu seamă probleme și mai mari apar la etajele superioare ale clădirilor…Am fost astăzi prin școlile din Giurgiu și am constatat că într-adevăr, cu greu se poate suporta 50 de minute în clasă…Mai trebuie ținut cont că mai avem până vineri pentru clasele terminale, este vorba despre clasele a opta. În plus mai avem încă o săptămână de cursuri, până pe 21 iunie.
Pentru învățământul tehnic programul se prelungește cu o săptămână, adică până pe 28 iunie…În consecință vom răspunde pozitiv tuturor solicitărilor din unitățile de învățământ, privind acest aspect.
Mă bucur să constat că, de la un an la altul, unitățile de învățământ din județ, cu sprijinul UAT-urilor, au fost dotate cu instalații de aer condiționat. Am observat astfel că la acest moment sunt foarte multe școli din județ ale căror săli de curs sunt dotate cu sisteme de aer condiționat.
În Municipiul Giurgiu, ultimele reabilitări termice și energetice au avut în proiect sisteme de ventilație performante pentru fiecare sală de curs” – ne-a mai precizat prof. Ion Ghimpețeanu, inspector general al IȘJ Giurgiu.
@toată lumea @reper