piata-centrala-21Fructele şi legumele s-au scumpit cel mai mult în ianuarie, comparativ cu luna precedentă. În acelaşi timp, combustibilii, energia electrică şi transportul feroviar au costat mai puţin. Sunt date care apar într-un raport al Institutului Naţional de Statistică.

Legumele şi conservele din legume s-au scumpit în ianuarie cu peste 7%. Cartofii au rămas şi ei în topul majorărilor de preţ. Cu un plus de aproape 5%. Iar pentru fructele proaspete, preturile au crescut cu 3 procente. O tendinţă tipică pentru piaţa românească în sezonul rece. Cu toate acestea comercianții din Piața Centrală a Municipiului Giurgiu spun totuși  că au păstrat prețurile neschimbate, plecând de la constatarea că salariul mediu al consumatorilor din orașul nostru este  sub cel din țară.

ALIMENTE MAI SCUMPE în luna Ianuarie 2017  comparativ cu luna Decembrie 2016:

– legume: +5,82%
– cartofi: +4,65%
– alte legume: +7,27%

– fructe: +3,02%
– fructe proaspete: +4,36%
– citrice: +1,46%

În aceeași perioadă , mărfurile nealimentare şi serviciile s-au ieftinit însă, după ce la începutul anului cota standard de TVA s-a redus la 19% şi după ce au fost eliminate supraacciza la carburanţi şi taxa pe construcţii speciale. Și prețurile combustibililor au scăzut cu 2,5%, cât și cele ale energiei electrice cu aproape 3%. Conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică , în luna ianuarie, cei care au mers cu trenul au plătit cu 6% mai puţin decât în decembrie anul trecut. Banca Naţională estimează că la sfârşitul acestui an vom avea o inflaţie de 1,7%. 
Iată cum arată tabelul micșorărilor de preț:

– combustibili: -2,52%
– energie electrică: -2,79%
– transport CFR: -5,68%

(SURSA: INS)