Sărbatoarea Pastelui, a luminii si a bucuriei, si-a pastrat pana in prezent farmecul si semnificatia, fiind un moment de liniste sufleteasca si de apropiere de familie.

Care sunt regulile

 

Ciocnitul Oualor este permis si asteptat cu nerabdare de credinciosi dupa slujba de Inviere din noaptea Pastelui pana la inaltarea Mantuitorului la ceruri. Ciocnitul oualor se face dupa reguli precise: persoana mai in varsta (de obicei barbatul) ciocneste capul oului de capul oului tinut in mana de partener, in timp ce rosteste cunoscuta formula „Hristos a Inviat”, la care se raspunde „Adevarat a Inviat”. Ciocnesc mai intai sotii între ei, apoi copiii cu parintii, dupa care parintii cu celelalte rude, cu prietenii si vecinii invitati la masa.
Batranii spun ca din primul ou ciocnit in ziua de Pasti trebuie sa manance toti membrii familiei, pentru a fi intotdeauna impreuna.  Daca ai ciocnit un ou cu doua galbenusuri in prima zi de Pasti, pregateste-te de nunta. O vorba veche din batrani spune ca ai sa te insori foarte curand.

Ce se întâmplă cu cei ce ciocnesc ouă de Paște

Ouale de Paste pot fi de diferite culori: de la rosu, galben, orange, rosu, verde, albastru, pana la negru. Ouale negre se fac in amintirea celor care au murit. Cu toate acestea, ouale rosii sunt singurele care pot fi date de pomana pentru sufletul unei persoane trecute in eternitate, iar in traditie, se mai crede ca daca doua persoane ciocnesc oua in ziua de Pasti se vor intalni pe lumea cealalta.

 

(Jurnal)