Pâinea și produsele din panificație se scumpesc din această lună . Care sunt cauzele…?

0
378

Pâinea și produsele făinoase se scumpesc cu până la 10 la sută, anunță patronii din Morărit și Panificație. Ei susțin că sunt obligați să crească prețurile pentru că plătesc mai mult cu peste zece procente pentru cereale și utilități.

Tradiționala franzelă la un leu începe să dispară din magazine. Pâinea, covrigii, făina și alte produse făinoase se scumpesc din aprilie. Scumpirea pâinii și a produselor făinoase este și o consecință a creșterii prețurilor la cereale.

Este de fapt o conjunctură internațională nefavorabilă. Importatorii se tem că recoltele din Federația Rusă și din alte țări agricole vor fi mai mici decât în anii trecuți din cauza temperaturilor nefavorabile din iarnă.

Românii sunt printre cei mai mari consumatori de pâine din Uniunea Europeană. Iar scumpirile se resimt imediat în bugetul de familie.

Statisticile arată că un român consumă peste 90 de kilograme de pâine pe an, peste media europeană.

La Giurgiu deși sunt unități care nu au trecut încă la noul preț, altele însă au ajuns la valori incredibile…Unul dintre producătorii importanți din București , cu o filială/ fabrică  la Giurgiu, vinde deja pâinea feliată, prin intermediari, la 2,5 lei /buc, ceea ce ni se pare un preț  fabulos în raport cu salariile giurgiuvenilor.

(Jurnal)