Orban, despre contractul semnat cu o firmă din Giurgiu pentru cumpărarea de măşti de protecţie: Am cerut ministrului Finanţelor să dispună o anchetă a Corpului de Control. Dacă nu a fost derulat în condiţii legale, va fi reziliat

0
341

”A apărut un material că în procedura de achiziţie derulată de Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate (ONAC) s-a semnat un contract cadru cu o firmă din judeţul Giurgiu. I-am cerut ministrului Finanţelor să dispună o anchetă a Corpului de Control la ONAC. Aştept rezultatele acestui anchete”, a declarat Orban.

El a spus că i se pare ciudat ca o firmă care nu prea are istoric şi nu are experinţă în zona medicală să poată să obţină un astfel de contract.

”Dacă contractul nu a fost derulat în condiţii legale, va fi reziliat, iar persoanele care au fost implicate în semnarea acelui contract fără respectarea condiţiilor legale, vor răspunde pentru această decizie”, a precizat premierul.

Guvernul României, prin Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate, a încheiat un acord cadru în valoare de 56 de milioane de lei (12 milioane de euro) pentru achiziţionarea de măşti de protecţie. Contractul a fost încredinţat firmei Romwine&Cofee, înfiinţată în urmă cu un an şi având ca obiect principal de activitate „comerţ cu produse alimentare, băuturi şi produse din tutun, efectuat prin standuri, chioşcuri şi pieţe”.

Conform jurnaliştilor de la Recorder, firma are sediul în satul Uzunu din comuna Călugăreni (Giurgiu) şi este deţinută de o femeie care până de curând a fost bucătăreasă la un han. 

Potrivit Recorder, statul român şi Romwine&Cofee au bătut palma pentru livrarea unui număr de 1.750.000 de măşti FFP2 sau FFP3, la preţul de 26 de lei, respectiv 38 de lei pe bucată, în condiţiile în care UNIFARM sau spitalele au cumpărat acelaşi tip de măşti la preţuri mult mai mici. De pildă, preţul la care compania UNIFARM cumpără măştile de tip FFP2 coboară chiar şi la 1,8 dolari/bucata (8 lei).