Orban a făcut anunțul: se redeschid restaurantele, teatrele și cinematografele

0
137

Dincolo de numărul mare de cazuri de coronavirus, începând cu 1 septembrie, România intră într-o pseudo normalitate. Premierul Ludovic Orban a confirmat deschiderea restaurantelor, teatrelor și cinematografelor.

După câteva zile de speculații, presupuneri și afirmații care lăsau loc de interpretări, premierul României a venit în sfârșit la înaintare cu o promisiune fermă. De la 1 septembrie, se deschid teatrele, cinematografele și restaurantele. Toate aceste își vor putea relua activitatea la interior, conform declarației făcute de Ludovic Orban la începutul ședinței Guvernului de joi, 27 august.

”De la 1 septembrie vom permite reluarea activității spectacolelor și concertelor în spații închise, în cinematografe, în teatre”, a spus Orban. Premierul a precizat că va fi luată decizia în Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU), care va fi transformată, apoi, în hotărâre, pentru deschiderea activităților culturale în interior și a restaurantelor, de la 1 septembrie.

Dacă totul merge bine, promisiunile lui Orban vor deveni lege înaintea zilei de 1 septembrie. Inițial, hotărârea va fi transpusă în hotărâre de guvern până la data de 1 septembrie, a explicat Orban.

”Vom adopta în CNSU decizia pe care trebuie să o transpunem în Hotărâre de Guvern până la data de 1 septembrie privitoare la deschiderea activităţilor culturale în spaţii închise de la data de 1 septembrie. E vorba despre spectacole, teatru, concerte, cinematografe”, a afirmat premierul.

Procesul de materializare a deschiderii restaurantelor de la 1 septembrie nu va fi însă cel mai simplu. Înainte de orice, este nevoie de un ordin comun al Ministerului Culturii și Ministerului Sănătății. Acesta ar urma să fie pus în dezbatere publică începând de vineri, 28 august 2020. Procedura de servire la mese în interior, pentru restaurante, va fi definită printr-un ordin comun al Ministerului Sănătății, Ministerului Economiei și ANVSA.

„Fac un apel la responsabilitatea tuturor instituţiilor, agenţilor economici să fie parteneri cu noi în asigurarea respectării regulilor, astfel încât să nu existe o creştere a numărului de infectări”, a mai spus Orban.
(Jurnal)