Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că decizia de prelungire a stării de alertă se va lua săptămâna viitoare, în cadrul primei şedinţe de guvern. Orban a mai spus că o astfel de decizie este susţinută de toţi specialiştii din România, nefiind vorba de o decizie politică: „Prelungirea stării de alertă este indispensabilă pentru a putea menține în vigoare toate reglementările care sunt necesare pentru a garanta protecția cetățenilor”.

El a explicat că expirarea actualei stări de alertă va fi în data de 16 iunie, urmând ca documentul de prelungire a acesteia să fie publicat în cursul acelei zile în Monitorul Oficial.

Şeful Guvernului a precizat că s-a decis ca din 15 iunie să se renunţe la izolarea la domiciliu pentru persoanele care vin din ţări cu număr mic de cazuri, dând exemplul Austriei, Greciei şi Bulgariei. Mecanismul de evaluare va fi stabilit de către Institutul Naţional de Sănătate Publică.

”În cadrul CNSU am decis să propunem pentru HG reluarea unor activităţi şi o serie de alte măsuri de relaxare. O măsură extrem de importantă priveşte izolarea la domiciliu a persoanelor care vin din alte ţări. INSP va aplica o metodologie de evaluare a nivelului de răspândire a pandemiei în alte ţări şi se va acorda un indicator, coeficient pentru ultimele 14 zile. Toate care vor avea coeficient sub 5 vor intra la exceptarea măsurii de izolare”, a anunţat premierul, potrivit News.ro.

Şeful Executivului a explicat că se referă la ţări cu nivel redus de răspândire, cum ar fi Austria, Bulgaria, Grecia. Cu aceleaşi ţări va fi reluat traficul aerian, monitorizarea urmând a se face la 14 zile.

”CNSU propune reluarea activităţii economice în mall-uri. Vom păstra interdicţia privitoare la cinematografe, restaurante din cadrul mall-urilor. Cele de pe terase vor fi permise. Acele săli de jocuri care există în mall se vor menţine interdicţiile”, a mai precizat premierul. Acesta a explicat, de asemenea, că se va relua activitatea de tratament balnear.

Se redeschid grădinițele, after-school-urile, casele de pariuri dar și piscinele

Orban a precizat că se vor deschide grădiniţele, creşele şi after-school-urile, dar recomandarea este de a se găsi soluţii pentru supravegherea copiilor în familie. ”Recomandarea e să găsească soluţii în cadrul familial, dar dacă nu există, permitem în condiţii extrem de stricte redeschiderea grădiniţelor, after-school”, a mai explicat premierul.

În context, primul ministru a precizat că sprijinul financiar pentru părinţii care stau acasă cu copiii încetează la finalul anului şcolar: „Odată cu încheierea şcolii, va înceta măsura de sprijin care a fost instituită pe perioada suspendării şcolilor, care a permis unui părinte să poată să stea acasă cu copilul său, beneficiind de plata a 75% din salariu”.

„Se va permite creșterea numărului de persoane de la 3 la 6 pentru activitățile sportive și recreative care se desfășoară în aer liber. Se permite reluarea activităților pentru jocurile de noroc, loteria, casele de pariuri. Se reia activitatea în piscine exterioare, nu în piscine interioare”, a mai spus Ludovic Orban.