OneCoin, o țeapă de miliarde de dolari!

0
207

OneCoin nu are nici o asemănare cu bitcoinul

Încă de anul trecut, Goana după Bitcoin le recomanda celor care vor să se implice în ecosistemul monedei digitale puțină precauție. Pe piața românească a apărut o adevărată mafie a monedei digitale care încearcă să îi păcălească pe oameni să scoată bani din buzunar pe nimic. Dacă pentru un pasionat de criptomonedă care pricepe cum funcționează sistemul lucrurile sunt clare iar discursul celor de la OneCoin de-a dreptul caraghios. Pentru românii puși pe câștiguri rapide propunerea celor de la OneCoin a sunat tentantă.

Deși nu sunt capabili să explice cap-coadă cum funcționează tehnologia, reprezentanții OneCoin au reușit să convingă mai multe persoane. Care să investească sume fabuloase într-o promisiune deșartă. Le-au explicat românilor că au posibilitatea să cumpere o monedă digitală ”gen moneda bitcoin” de la ei, mult mai ieftin, mai rapid și fără să fie nevoie să cunoască deloc tehnologia. Evident, OneCoin nu are nici o asemănare cu bitcoinul. În primul rând, îngrijorător este că nu este vorba despre un cod open-source transparent, așadar nimeni nu poate să știe ce se petrece în spatele cortinei. Mai mult, cei care plătesc bani peșin pentru monedele virtuale vândute de OneCoin vor avea mari dificultăți să le schimbe mai târziu înapoi în fiat, pentru că cei care ”schimbă” înapoi moneda sunt chiar creatorii schemei piramidale, care nu intenționează nici un moment să se țină de cuvânt și să le dea oamenilor banii înapoi. Spre deosebire de bitcoin, OneCoin nu are nici o valoare, însă se folosește de sonoritatea monedei lui Satoshi să își construiască un nume pe piață.

OneCoin – Poveste fara happy end.

Îngrijorătoare este însă postarea unui agent de vânzări OneCoin de pe forumul bitcointalk. Se pare că acesta ar fi fost șantajat și amenințat de creatorii schemei piramidale atunci când a încercat să iasă din joc.

Țeapă fără scrupule, fără jenă, cu nesimțire maximă marca OneCoin. Puștanii ăștia lucrează ca la carte și fac sute de mii de euro lunar” se plânge utilizatorul anonim, care acum se teme de repercursiuni. Acesta pretinde că s-a implicat în OneCoin pe 1 iunie, după ce a fost la unul dintre multele seminarii ținute în toată țara. L-au ”angajat”, însă titulatura de angajat este îndoielnică din moment ce utilizatorul pretinde că nu a existat vreun contract sau acte. Se pare că cei de la OneCoin ar fi motivat lipsa formelor legale de angajare spunând că, fiind o corporație străină, au oricum avis pentru România, așadar nu au nevoie de SRL. Îndatoririle agentului era de a căuta oameni de afaceri pe care să-i invite la seminarii. I-a abordat pe cei de la OLX, la jumate, lista firme și alții, însă nu specifică dacă a primit vreun răspuns de la ei.

”Salariul meu era de 10% din investiția făcută de victimă. Ei – hoții (Constantin Iulian și Cristi Călina) primeau 60% din ceea ce investea victima, 40% se ducea la fondatoarea acestei scheme piramidale. Explicau în așa fel încât să te facă să crezi că totul e real. De la 0,0001$ moneda, a ajuns astăzi la 7$ moneda.” Evident, prețurile sunt afișate doar pe site-ul OneCoin, un fel de coinmarketcap fals. Pe CoinMarketCap-ul autentic, nici urmă de OneCoin.

”Într-un final, a picat o victimă cu care m-am și împrietenit. A investit într-un pachet de 5000 de euro iar eu am primit fabuloasa sumă de 500 de euro, banii mei, munciți de mine cu drag și spor. Am fost mândru de mine că în doar 7 zile am făcut banii ăștia. Și ca să vezi, drept bonus am primit încă 100 de euro. Pentru că a fost prima tranzacție și un pachet mare” povestește utilizatorul, cu aerul că și-a vândut sufletul petnru acei bani. După ce s-a împrietenit însă cu păgubitul, au început să apară suspiciunile. Șocant este că atunci când i-a întrebat pe cei doi șefi ai lui care este situația, se pare că aceștia ar fi fost foarte tranșanți și l-au amenințat că dacă iese ”se frige rău de tot.”

Români căutați de poliție

Deocamdată, agentul de vânzări nu a putut fi contactat, însă povestea sa pare să aibă legitimitate. În primul rând, OneCoin este o afacere controversată, cu originile în China. Agentul român nu este singurul care s-a plâns de astfel de probleme. Deși au o campanie solidă pe Google, nu este greu să găsești informații despre lipsa de legitimitate a afacerii în mediul online. Poliția are mari dificultăți în a-i aduce în fața justiției. În primul rând, este vorba de o tehnicalitate – din discuțiile de pe forum. Aceștia sunt înregistrați ca vânzători de cursuri online, așadar nu există o activitate ilegală propriu-zisă.

Așadar, Goana după Bitcoin vă sfătuiește să vă feriți de ”afacerea momentului” OneCoin, care vinde pachete fabuloase, ajungând până la 50 000 de euro.

(Jurnal)