OMUL Săptămânii! Comisarul șef al ITPF Giurgiu , CHIRAN Viorel Dumitru, participant la misiunile FRONTEX , pe frontierele statelor Europei

0
1503

De curând am descins la sediul Inspectoratului Poliției de Frontieră Giurgiu, încărcați de curiozitatea jurnalistică de a afla câteva lucruri inedite din activitatea lucrătorilor de aici, dincolo de textele comunicatelor de presă pe care le primim aproape zilnic la redacție.

Fără intenția de a scrie despre ceva sau cineva anume, am avut surpriza să cunoaștem un om deosebit, căruia nu-i prea place să se vorbească despre el. Este vorba despre comisarul șef Chiran Viorel Dumitru…

Și uite așa, din vorbă în vorbă, în spatele unei priviri  profesionale aparent aspre, am descoperit  o  persoană modestă, pe alocuri emotivă, permanent preocupată ca cei cu care lucrează să își facă treaba bine pentru ca cei aflați în trecere prin zona frontierei României, pe la Giurgiu, să nu aibă niciodată nimic de obiectat.

Un om care la 55 de ani se poate lăuda cu faptul că a cunoscut experiențe cu totul și cu totul inedite, pe care alții nu ar putea să le trăiască nici dacă ar trăi 7 vieți.

După cum ne spunea, a plecat pe acest drum al profesiei, decis să facă din ea o carieră… Și așa,  de la un simplu lucrător în Poliția de Frontieră ( asta se întâmpla la 1 decembrie 1991 – o zi ce astăzi are pentru noi, românii, semnificații deosebite…) a ajuns astăzi să conducă o instituție.

Pentru asta însă a fost nevoie să urmeze o Școală în acest domeniu, pe care a terminat-o după Revoluție.

De aici încolo a început ascensiunea: mai întâi șef sector Poliție de Frontieră – Vedea, apoi șef birou supraveghere și control  – Trecere Frontieră, adjunct al șefului Inspectoratului și în final șef (interimar) al Inspectoratului…

Până aici însă drumul său a cunoscut etape pe care – așa cum notam anterior –  puțini  au ocazia să le trăiască.  Puțini cunosc faptul că acest om,  comisarul șef Chiran Viorel Dunitru,  a participat, în mod direct, în anii 2008-2009, la misiunea de menținere a păcii din Haiti. unde a obținut medalia în serviciul Păcii, o distincție ce nu este la îndemâna oricui.

Ulterior a fost solicitat să participe la diferite misiuni FRONTEX (o  Agenție Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă, ce  a fost înființată în 2004 cu scopul de a sprijini statele membre ale UE și țările asociate spațiului Schengen în protejarea frontierelor externe ale spațiului de liberă circulație al UE).

 Astfel, Chiran Viorel Dumitru a lucrat ani de-a rândul la frontierele unor state ca Polonia, Ungaria , Austria, Spania, Italia (Sicilia), Maroc (Ceuta-Gibraltar), de fiecare dată strângând în el dorul de casă, dar mândru că i s-a oferit un astfel de rol.

Din fiecare loc – așa cum ne  mărturisea – a învățat câte ceva, lucruri ce mai târziu i-au ajutat în relațiile sale la locul de muncă, ajungând astăzi, la cei 55 de ani împliniți, la deplina sa  maturitate  profesională.

Un cadru sub comanda căruia polițiștii  Inspectoratului  asigură paza frontierelor  pe raza județelor Călărași, Giurgiu, Teleorman, Olt și Dolj cât și în zona de 10 kilometri , de o parte și de alta a malului Dunării, pe raza județelor Ialomița și Călărași.

Împuternicit în ultimii 5 ani ca șef al  ITPF Giurgiu, Chiran Viorel Dumitru a reușit să mențină atât disciplina, pe care o consideră prioritară în această profesie, dar și o atmosferă de prietenie, de relații cordiale atât între colegi cât și cu persoanele aflate în tranzit prin zonele de frontiere amintite mai sus.

Iată, pentru noi, suficiente argumente pentru a-l declara pe comisarul  șef al Inspectoratului de Poliție Giurgiu, Chiran Viorel Dumitru –  OMUL SĂPTĂMÂNII!

(Jurnal)