O tentativă de dare de mită îl costă libertatea pe un giurgiuvean

0
319

Ca urmare a activităţilor de urmărire penală efectuate de ofiţerii de poliţie judiciară ai Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Giurgiu, procurorul competent din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Giurgiu a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unui bărbat, în vârstă de 54 de ani, inculpat pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

Dosarul penal a fost constituit ca urmare a denunţului formulat la Serviciul Judeţean Anticorupţie Giurgiu de către un agent de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Giurgiu.

În fapt, în cursul lunii septembrie 2019, în timp ce se afla în exercitarea atribuţiilor de serviciu, agentul de poliţie a oprit pentru control o basculantă, aflată în proprietatea inculpatului, condusă pe drumurile publice de către o altă persoană, din verificările efectuate rezultând faptul că vehiculul nu este înmatriculat şi că cel aflat la volan nu deţine permis de conducere.

De asemenea, în urma testării cu aparatul drager, s-a constatat faptul că persoana prinsă conducând fără permis, se afla, în plus, sub influenţa băuturilor alcoolice, după recoltarea probelor bilogice de sânge rezultând o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80g/l alcool pur în sânge.

În aceste împrejurări, atât în ziua constatării infracţiunilor, cât şi ulterior, deşi a fost respins, inculpatul i-a promis agentului de poliţie o sumă de bani, pentru soluţionarea favorabilă a dosarului penal pe care acesta îl instrumenta, având ca obiect infracţiunile de „punerea în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat”, „conducerea unui vehicul fără permis de conducere” şi „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe”.

La data de 17.06.2020, ofiţerii din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Judeţean Anticorupţie Giurgiu, sub coordonarea procurorului competent, l-au prins în flagrant pe inculpat după ce a dat agentului de poliţie, cu titlu de mită, prima tranşă, în cuantum de 5.000 de lei, din suma de 10.000 de lei, promisă anterior.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE