Începând din luna septembrie 2021, în România va exista un singur tip de pensie anticipată, respectiv cea cu penalizări. Mai pe înțelesul tuturor, dacă acum există pensia anticipată (fără penalizare de cuantum) și pensia anticipată parțială (cu penalizare de cuantum), va rămâne numai pensia anticipată (cu penalizare de cuantum).

Această pensie anticipată cu penalizare de cuantum se va acorda cu cel mult cinci ani înainte de împlinirea vârstei-standard de pensionare persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare (adică vechime legală în muncă de 35 de ani) sau l-au depășit cu până la opt ani.

„Cuantumul pensiei anticipate se stabilește prin diminuarea cuantumului pensiei pentru limită de vârstă, în raport cu stagiul de cotizare realizat peste stagiul complet de cotizare (…) și cu numărul de luni cu care s-a redus vârsta standard de pensionare (…)”, precizează Legea nr. 127/2019.

Diminuările se calculează în funcție de perioada de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare, procentul aplicându-se pentru fiecare lună de anticipare.

Până la un an – 0,50%
Între unu și doi ani – 0,45%
Între doi și trei ani – 0,40%
Între trei și patru ani – 0,35%
Între patru și cinci ani – 0,30%
Între cinci și șase ani – 0,25%
Între șase și șapte ani – 0,20%
Între șapte și opt ani – 0,15%

La fel ca acum, la îndeplinirea condițiile pentru pensionarea de limită de vârstă, pensia anticipată va fi transformată automat în pensie pentru limită de vârstă. Totodată, se va recalcula pensia – adică se va scoate diminuarea de cuantum și se vor aduna eventualele perioade de stagiu de cotizare realizate în perioada de pensionare anticipată.

(Jurnal)