Guvernul a adoptat, vineri, 27 ianuarie, normele metodologice de aplicare a prevederilor OUG nr. 72/2016 privind aprobarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolarii şi elevii din 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat.
Astfel, din toamna acestui an, aceştia vor primi, timp de un an, un pachet alimentar sau o masă caldă pe zi. Valoarea acesteia va fi, potri-vit proiectului Ministerului Educaţiei, de 7 lei, iar variantele de meniu au fost avizate de Institutul Naţional de Sănătate.
Pachetul alimentar va conţine produse de panificaţie, produse din carne şi/sau brânzeturi/derivate din lapte, legume, la care se adaugă un fruct. Data-limită de consum a produselor distribuite către unităţile şcolare în regim de catering va fi în ziua producerii, pentru masă caldă, respectiv de 24 de ore pentru sandviciuri.
Potrivit hotărârii de Guvern, suportul alimentar constă, după caz, într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, după cum urmează:
- a) masă caldă, preparată în regim propriu, pentru unităţile de învăţământ în care există cantină cu avize de funcţionare, înregistrată sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, şi spaţiu adecvat de servire a mesei;
- b) masă caldă, în regim catering, pentru unităţile de învăţământ în care nu există cantină pentru prepararea în regim propriu, dar în care există un spaţiu de servire a mesei sau un alt spaţiu amenajabil în acest scop;
- c) pachet alimentar, pentru unităţile de învăţământ în care nu există nici cantină şi nici spaţiu amenajabil în scopul servirii mesei.
Programul de servire a mesei şi timpul alocat acestei activităţi sunt stabilite de către conducerea fiecărei unităţi de învăţământ în parte, în funcţie de numărul de elevi, de orarul şcolii şi de particularităţile specifice.
Desfăşurarea programului va fi făcută de inspectorul desemnat de Inspectoratul Şcolar, recomandarea Guvernului fiind ca acesta să fie inspectorul cu atribuţii pentru educaţie incluzivă. Totodată, conducerea unităţii de învăţământ va desemna un coordonator local de program care poate fi din categoria personal didactic, didactic-auxiliar sau nedidactic, iar în unităţile de învăţământ care funcţionează cu structuri şcolare arondate, se va desemna câte un responsabil la nivelul fiecărei structuri.
În cadrul acestui Program-pilot este inclusă şi o şcoală din judeţul Giurgiu. Este vorba de Şcoala Gimnazială nr. 1 din localitatea Floreşti, unde elevii vor beneficia cel mai probabil de varianta “pachet alimentar”.
Contactaţi de jurnaliştii publicaţiei noastre, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Giurgiu ne-au spus că susţin întrutotul această iniţiativă: Este o măsură foarte bună pentru toţi elevii, sub toate aspectele, mai ales pentru cei cu probleme financiare, în cazul cărora părinţii nu îşi pot permite să le asigure zilnic pacheţelul pentru şcoală. De asemenea, este o măsură benefică şi pentru copiii care, poate, atunci când ajung acasă, nu găsesc o masă caldă decât seara târziu, când so-sesc părinţii. În concluzie, considerăm că o masă caldă pe zi este mult mai sănătoasă pentru elevi decât un corn cu lapte, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al IŞJ Giurgiu, prof. Georgeta Stănescu.
Teodora Nicolau