În numărul de săptămâna aceasta al publicației noastre, vă prezentăm o rețetă clasică pentru prepararea murăturilor țărănești, pe care a avut amabilitatea să ne-o ofere, la recomandarea administratorului Pieței, Marian Pavel, o comerciantă din Piața Centrală din Giurgiu, Mădălina Munteanu, fiica unui binecunoscut negustor local, cultivator vechi de legume, Valeriu Furnigă. Un comerciant de produse proprii, țărănești, ce își vinde de aproape două decenii în Piața orașului Giurgiu.
Este o rețetă extrem de apreciată de giurgiuveni, fiind bazată pe ingrediente clasice de sezon, numai bune de savurat în plină iarnă, după ce au fost puse la murat într-un mod simplu și rapid, ne spunea Mădălina Munteanu.
Punem în borcan sau în butoi , în funcție de cantitatea pe care dorim să o pregătim, legume diverse: gogonele, conopidă, castraveți, varză albă, varză roșie, morcovi, țelină-rădăcină și frunze, sfeclă roșie, ardei semi-iute, gogoșari (opțional se pot adăuga mere ionatan sau din cele galbene, gutui sau pepenași mici (lubenițe) și neapărat ardei iute pentru a le da murăturilor un gust puțin picant.
Vine apoi rândul ingredientelor: boabe de muștar, mărar ajuns la maturitate, foi de dafin, boabe de piper negru, rădăcină de hrean, căței de usturoi.
Mod de preparare
Se așează pe fundul bidonului ingredientele de mai-sus, apoi se pun legumele în straturi fără a le înghesui. Deasupra se pun frunzele de țelină verde, în așa fel încât să apese legumele în saramură.
Saramura se prepară din apă rece și sare grunjoasă ( o lingură de sare la un litru de apă). Se dă saramura în 2 – 3 clocote și se lasă să se răcească timp de 5 – 10 minute. Se toarnă peste legumele și fructele din bidon.
Important: Cantitatea de legume și ingredientele variază în funcție de dimensiunea bidonului în care vor fi așezate murăturile și în funcție de gustul fiecăruia.
Murăturile vor fi gata de pus pe masă după 30 de zile.
Spor la treabă!
(A consemnat Teodora Nicolau)