Anual, peste 100 de mii de români se mută din oraşele mari la sate. Aglomeraţia şi traiul mai ieftin sunt doar unele dintre motive. Mulţi dintre renunţă şi la locul de muncă şi se reprofilează.

Nevoia de linişte şi spaţiu primează de cele mai multe ori în luarea deciziei de a migra de la oraș la sate – susțin specialiştii. Peste 109.000 români s-au mutat în anul 2017 de la oraşe la sate, în timp ce doar 87.000 s au mutat de la sate la oraşe în aceeaşi perioadă, o arată ultimele date ale INS. Pentru unii aglomeraţia şi zgomotul sunt principalele motive. Unii descoperă astfel pasiunea grădinăritului.

Ce cred sociologii

Gelu Duminică, sociolog crede că plecatul către mediul rural nu înseamnă că se revigorează mediul rural, ci că ne mutăm dormitoarele acolo. Dacă înainte erau la periferie, acum au devenit mai scumpe și găsești mai ieftin în satele limitrofe. Pe de altă parte, este dorința middle class-ului de a avea spațiu și liniște, liniște pe care mediul urban nu o mai dă.

Timpul petrecut pe drumul de acasă la muncă şi înapoi este o cauză care îi face pe oameni să se mute în zonele rurale. Doar dacă ne uităm în Bucureşti, dar și la Giurgiu, în orele de vârf, cam cât timp pierd oamenii în trafic, de acasă până la locul de muncă şi înapoi (2-3 ore pe zi), cu siguranță vom înțelege de ce mulți aleg această nouă alternativă . În rural, traficul este mult mai lejer şi serviciul poate să fie undeva lângă locuinţă şi în 10-15 minute să ajungă acolo. În rural, comunitatea e mai mică, oamenii se cunosc între ei, iar suportul este şi mai mare.

Statisticile mai arată că migraţia spre sate s-a intensificat din anul 1997, când peste 81 de mii de români s-au mutat din urban în rural, asta însemnând de aproape trei ori mai mult faţă de 1990.

(Jurnal)