Valoarea pensiilor ar urma să crească semnificativ până în 2021, în mod eșalonat. Astfel,  milioane de pensii urmează a fi recalculate, în anumite condiții n, vârsta de pensionare putând să scadă cu cinci ani, conform ews.ro.

Persoanele care au realizat stagiul complet de cotizare au dreptul la pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstelor standard de pensionare, potrivit proiectului Legii pensiilor lansat joi în dezbatere publică de Ministerul Muncii. În cazul persoanelor care au realizat stagii de cotizare în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, precum şi în situaţia celor care au realizat stagii de cotizare în locurile de muncă încadrate în condiţii speciale, vârsta standard de pensionare se reduce cu 10 ani după 20 de ani de muncă.  Locurile de muncă în condiţii speciale sunt cele ”unde gradul de expunere la factorii de risc profesional sau la condiţiile specifice unor categorii de 3 servicii publice, pe durata a cel puţin 50% din timpul normal de muncă, poate conduce în timp la îmbolnăviri profesionale, la comportamente riscante în activitate, cu consecinţe grave asupra securităţii şi sănătăţii în muncă a asiguraţilor”.

Cum arată tabelul cu vârsta standard de pensionare

Totodată, în cazul celor care au lucrat 10 ani, vârsta standard de pensionare se reduce cu 5 ani. Mai jos, tabelul complet, potrivit news.ro:

 

Totodată, în situaţia persoanelor care au realizat stagii de cotizare în condiţii deosebite de muncă, după 10 ani de muncă în condiţii deosebite, vârsta standard de pensionare se reduce cu 2 ani, după 22 de ani aceasta este redusă cu 5 ani, iar după 30 de ani de muncă aceasta este redusă cu 7 ani.

Cu cât cresc pensiile până în 2021

Una dintre cele  mai importante modificări a noii legi a pensiilor se referă la introducerea unei formule de calcul, astfel încât pensiile femeilor şi ale bărbaţilor, care au aceeaşi perioadă lucrată, să fie egalizate din anul 2021.

Potrivit proiectului, citat de Mediafax, unul dintre principiile pe care se bazează noul act normativ este „egalitatea”. Astfel, prin noul proiect se introduce o nouă formulă de calcul, prin care se urmăreşte ca din 2021, pensiile femeilor şi ale bărbaţilor, cu acelaşi stagiu realizat şi care provin din aceleaşi categorii de muncă, să fie egalizate. Potrivit noii formule de calcul, punctul de pensie din 2021, care va fi de 1.875, se împarte la 25 (25 reprezintă vechimea medie de ani din sistemul de pensii, rezultată în urma aplicării ultimelor patru legi ale pensiilor – n.red.) şi rezultă un VPR (Valoarea Punctului de Referinţă) de 75 de lei, care se înmulţeste cu numărul total de puncte. De exemplu, dacă un beneficiar a acumulat 40 de puncte în toată perioada lucrată, înmulţit cu 75, rezultă o pensie de 3.000 de lei. Noua medie de 25 de ani, care ar urma să fie calculată din 2021, ar duce la o egalizare a pensiilor primite de femei cu cele primite de bărbaţi.

În favoarea cui cresc pensiile

Potrivit proiectului, în prezent, o femeie medic, cu un stagiu complet de 30 de ani şi cu un stagiu realizat de 37 de ani şi 63 de puncte are o pensie în valoare de 2.310 lei, în timp ce un bărbat medic, cu stagiu complet de 35 de ani şi cu stagiu realizat tot de 37 de ani ca în cazul femeii şi tot cu 63 de puncte, are o pensie mai mică, de 1.980 de lei. De asemenea, potrivit fomulei de calcul care este acum în vigoare, şi în următoarii ani ar urma să crească această diferenţă în favoarea femeilor.  Potrivit proiectului pus în dezbatere joi, prin noua formulă de calcul, cele două categorii ar urma să beneficieze în 2021 de aceeaşi pensie, respectiv 4.725 de lei.  Reprezentanţii Ministerului Muncii arată că formula de calcul va elimina inechităţile şi va duce la creşterea tuturor pensiilor.

(Jurnal)