Modificările meteorologice din ultimii ani i-au făcut pe asiguratorii de pe piaţă să se plieze la noile cerinţe impuse de acest nou context.
Astfel Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) este aproape de final cu proiectul de modificare a legii asigurărilor de locuinţe.
Principala modificare constă în faptul că poliţele PAD (asigurarea obligatorie a locuinţei) vor putea fi vândute şi de brokeri, ocazie cu care ar putea fi introduse în poliţă, contra cost, şi câteva riscuri suplimentare: incendiu şi fenomene atmosferice, aşa cum scrie ECONOMICA.net.
Conform celor de la Capital.ro numărul poliţelor active de asigurare obligatorie a locuinţei (PAD) a scăzut cu 3,5%, ajungând, la 30 septembrie 2017, la 1.660.916, comparativ cu 1.721.434 de poliţe PAD active la 30 septembrie 2016, conform statisticilor Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), societatea care emite acest tip de asigurări.
Pe regiuni, cele mai multe poliţe active sunt în Transilvania (20% din total), Bucureşti (19%) şi Muntenia (18%), iar cele mai puţine – în Maramureş (3% din totalul poliţelor) şi Bucovina (3%), conform Agerpres .
Obiectivul principal al PAID este cuprinderea în asigurare pentru cele trei riscuri de catastrofă naturală – cutremure, inundaţii şi alunecări de teren – a tuturor locuinţelor din România.
Poliţele de asigurare obligatorie a locuinţelor (PAD) costă 20 euro în cazul locuinţelor tip A (suma maximă asigurată 20.000 euro) şi 10 euro în cazul locuinţelor tip B (suma asigurată fiind de 10.000 euro).
(Jurnal)