Noi amănunte despre ”birtul” care a vândut statului 1,7 milioane de măști. Firma își are sediul în județul Giurgiu…

0
1856

Cu doar o zi în urmă vă relatam despre afacerea unei firme de distribuție de băuturi alcoolice și mâncare, înființată în 2019, ce își are sediul în comuna Uzunu, județ Giurgiu, care va furniza statului român 1,7 milioane de măști de protecție. Hai să vedem cu ce alte detalii în plus vin colegii noștri de la alte site-uri importante din România despre acest caz, dovadă a faptului că în vremuri tulburi ca aceasta, oportuniștii își rotunjesc veniturile participând la licitații cu iz de escrocherie…

Cătălin HIDEG, administratorul firmei de care aminteam mai sus , este un om de afaceri ce face parte dintr-o aripă a masoneriei, scriu cei de la G4Media.ro. Hideg  a fost  chiar doctorand al  Academiei SRI.

O licitație controversată

Conform acelorași surse, firma Romwine & Cofee SRL din Giurgiu a câștigat procedura de achiziție inițiată de în 11 martie de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) pentru echipamente de protecție. Romwine & Cofee SRL este distribuitor al grupului Sanimed International Impex, după cum a recunoscut Hideg într-o intervenție la B1 TV.

Prețurile la care a câștigat licitația sunt:   21,9 lei pentru o mască certificată FFP2 și 31,9 lei pentru o mască certificată FFP3. Potrivit unei investigații Recorder, prețurile sunt semnificativ mai mari decât cele la care unele spitale au făcut achiziții pe cont propriu.

Patronul grupului de firme Sanimed (comuna Călugăreni, județ Giurgiu), din care face parte și nou-înființata Romwine & Cofee SRL din Giurgiu, controlată de o bucătăreasă (?!) de la restaurantul deținut de grup, va distribui aceste măști achiziționate din Turcia, potrivit unui comunicat al Sanimed citat de HotNews.ro.

Mii de contracte cu statul

Compania Sanimed International Impex S.R.L. a încheiat nu mai puțin de 16.290 contracte de achiziții publice cu autorități și instituții ale statului român, in valoare totală de 85 de milioane de lei, potrivit portalului Confidas, specializat în furnizarea de informații despre companiile înregistrate în România. Achizițiile merge de la echipamente sanitare de câteva sute de lei la contracte de 18 milioane de lei (reactivi, consumabile si materiale de laborator pentru Institutul Oncologic Alexandru Trestioreanu) sau 16 milioane de lei (reactivi pentru identificarea si testarea chimiorezistentei Mycobacterium tube pentru Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”).

Afaceri cu fiul lui Fidel Castro

O investigație realizată de Libertatea arată că patronul grupării de firme, Cătălin Hideg, a fost, așa cum menționam la început,  doctorand la Academia Națională de Informații (ANI) a SRI. Hideg a făcut afaceri la nivel internațional, inclusiv cu nepotul lui Fidel Castro (!!) Astfel, în 2011, firma a încheiat un parteneriat cu o companie condusă de Jose Antonio Fraga Castro pentru a distribui pe piața locală un medicament naturist folosit în tratarea cancerului.

Hideg, care este și membru al unei loje masonice, a candidat în 2012 pentru un loc de deputat din partea partidului lui Dan Diaconescu, dar nu a reușit să intre în Parlament, potrivit datelor de la Autoritatea Electorală Permanentă.

În 2018, tot Libertatea a scris că firma lui Hideg a câștigat mai multe contracte prin care a vândut unor spitale din România roboți de eliminare a infecțiilor nosocomiale cu 150.000 de euro bucata, deși prețul de achiziție era de 65.000 de euro.

Cine a organizat achiziția

Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) este o instituție a statului român, împuternicită de guvern printr-o ordonanță de urgență să facă achizițiile urgente pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

ONAC este condus de Cornelia Nagy, numită preşedinte cu rang de secretar de stat de premierul Viorica Dăncilă în 2018. Până atunci, Cornelia Nagy a fost secretar general al Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate din cadrul Ministerului Mediului.

Potrivit CV-ului său oficial, Cornelia Nagy a început cariera la stat ca vameș în perioada comunistă, devenind șefa Biroului Vamal Petea, apoi a ocupat în carieră poziții de conducere executivă în Ministerul Finanțelor (directorul cabinetului ministrului, șefa Direcției de achiziții publice), Ministerul Sănătății (achiziții publice) și Ministerul Mediului (secretar general adjunct).

(Jurnal)