Nivelul scăzut al apei pe Dunăre a scos la iveală epavele unor nave din al Doilea Război Mondial! Ce se întâmplă pe zona Giurgiu…

0
394

Un lucru mai puțin obișnuit pentru noi, seceta din această perioadă a făcut ca Dunărea să  scadă la unul din nivelurile nemaivăzute  în ultimul secol, după cum transmite Reuters.

Conform acestora sunt zone unde Dunărea a scos la iveală lucruri spectaculoase. Astfel,  în apropriere de orașul-port fluvial Prahovo din Serbia au apărut din apă epavele a zeci de nave de război germane din al Doilea Război Mondial, perioadă în care au fost scufundate. Navele sunt încărcate cu explozibil, mai transmite sursa citată.

Epavele fac parte din numărul imens de nave care au fost scufundate în 1944, de-a lungul Dunării, din flota Germaniei. Navele au fost scufundate în timp ce se retrăgeau din fața forțelor sovietice. Potrivit Reuters, epavele scoase la iveală de nivelul scăzut al Dunării îngreunează traficul fluvial.

Seceta din acest an – considerată de oamenii de știință drept o consecință a încălzirii globale – a scos la iveală peste 20 de epave, pe o porțiune a Dunării, în apropiere de Prahovo, în estul Serbiei, multe dintre acestea conținând încă tone de muniție și explozibili și reprezentând un pericol pentru navigație.

Din fericire pe zona țării noastre un astfel de fenomen nu s-a manifestat până acum.

La Giurgiu, din informațiile primite din partea compartimentului Siguranța Navigației, ce funcționează în cadrul Căpităniei Portului Giurgiu, Dunărea va înregistra o creștere mică, după ploile abundente din Germania.

Astfel, dintr-un metru și ceva la cât se situa  această creștere  în Germania, nivelul apei Dunării  în Ungaria, ajunsese la  un nivel de  circa  +30 cm. Asta înseamnă că la noi creșterea înregistrată se va situa în jurul valorii de +15, +20 cm,  creștere  insuficientă însă pentru a asigura debitul necesar navelor cu pescaj mare.

Pe fondul temperaturilor crescute de afară, Dunărea va scădea însă în continuare,  după acest episod, dacă nu vor apărea căderi masive de ploaie…

Deocamdată navele cu pescaj de 1,70 m reușesc să navigheze. La acest moment , în zona noastră, de-a lungul localităților județului Giurgiu, sunt circa 50-60 de nave blocate, în așteptare, cu pescaj de peste 2 metri, în zonele km 562, dar și  la vale, la km 408 și  421…

(Jurnal)