Niculae Bădălău a fost reținut pentru 24 de ore, de către DNA! Care sunt acuzațiile procurorilor…

0
783

Up Date. Niculae Bădălău, fost deputat PSD, senator și prefect de Giurgiu și, pentru un an, ministru al economiei, a fost reținut pentru 24 de ore, duminică seară, de procurorii DNA, într-un dosar de corupție.

 Vicepreședintele Curții de Conturi e acuzat de trafic de influență. După audierile de la sediul DNA, procurorii au dispus reținerea pentru 24 de ore a fostului social-democrat.

Bădălău este acuzat de săvârșirea infracţiunii de trafic de influenţă, au precizat surse judiciare pentru Libertatea.

 Procurorii DNA investighează un presupus lobby făcut de Bădălău pentru companiile pe care le dețin copiii săi. Sunt cercetate fapte de luare de mită și trafic de influență.

Niculae Bădălău, fost deputat PSD, senator și prefect de Giurgiu și, pentru un an, ministru al economiei, a ajuns la DNA însoțit de fiul lui, Gabriel Bădălău.

Care sunt acuzațiile procurorilor:

  • În datele de 09.08.2022 și 19.11.2022, Bădălău Niculae i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract de reabilitare sistem de alimentare cu apă potabilă, estimat la valoarea de 7.071.925 lei fără TVA, unei societăți administrate de o rudă a acestuia, lăsând să se creadă că are influență asupra unei persoane din conducerea Companiei Naționale de Investiții (C.N.I.), pe care ar fi promis că o va determina să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de către primăria respectivă.

  • În perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, privind „Înființare rețea de alimentare cu apă…”, inculpatul Bădălău Niculae, prin intermediul celeilalte persoane cercetate în prezenta cauză, i-ar fi oferit edilului mai multe sume de bani pentru ca în schimb acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.

  • În același context, după ce, la data de 19 noiembrie 2022, Bădălău i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% din valoarea contractului menționat mai sus (4.903.959,97 lei fără TVA) dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmarea să o obțină pentru aceeași firmă de la primăria respectivă, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă.

  • În total, Bădălău i-ar fi promis primarului suma totală de 170.000 euro, ce reprezintă procentul de 7% din valoarea celor două contracte.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 28 noiembrie 2022, cei doi inculpați urmează să fie prezentați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În același dosar, a mai fost reținută o persoană fizică, reprezentant al unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la dare de mită, potrivit DNA. Surse judiciare au precizat pentru G4Media că este vorba despre Elena Matache iar firma în cauză este Samby Intex SRL, firma ginerelui său.

(Sursa G4 Media)