Muzeul Poliției de Frontieră Române din Giurgiu – lecții de patriotism

0
456

Educația patriotică a tinerilor trebuie să rămână o prioritate mai ales în vremurile tulburi pe care le trăim. Suntem la granița estică a NATO, toți se înarmează (pe bani grei), sunt călcate în picioare tratate militare, se fac manevre militare de amploare, Rusia se învecinează după propria dorință, când vrea, cum vrea…Pe plan intern, după Revoluția din 1989, s-a instaurat ura, neîncrederea, lipsa comunicării – un adevărat dialog al surzilor – constestarea violentă a tuturor valorilor morale, sociale, politice, ale unei națiuni.

Patriotismul este luat în derâdere – banul – obținut fără muncă – este valoarea supremă a tinerilor care s-au săturat de sărăcie.

Educația, școala sunt contestate. Unii tineri (din ce în ce mai mulți) renunță la școală și încearcă să răzbească în viață prin contrabandă, furt, tâlhării sau chiar crimă. Presa, televiziunea, radioul, spun zilnic despre „grozăviile” postdecembriste.

În aceste circumstanțe, un colectiv mic de militari, de polițiști de frontieră, care lucrează la Muzeul Poliției de Frontieră Giurgiu, au acționat permanent, din 2007, până în prezent, pentru educația tinerilor giurgiuveni în spirit patriotic. Domnul comisar-șef Cristi Fierea (acum pensionar), Dogaru Petronela (agent șef), Mălureanu Despina (agent șef adjunct) – lucrează de peste 10 ani la Muzeu. Nu au știut să se laude, nu au știut să se bage în față pentru grade și medalii, nu sunt cetățeni de onoare ai orașului Giurgiu. Ce au făcut? Vă spun eu, cu tot respectul:

– au amenajat un muzeu militar, care are cinci săli cu exponate (peste 300) din care se remarcă 60 de steaguri de luptă ale batalioanelor de grăniceri, tablouri, cărți și documente epocă, arme. Bustul lui Alexandru Ioan Cuza – întemeietorul grănicerilor, actuala Poliție de Frontieră române te întâmpină solemn, chiar de la intrarea în Muzeu. El, marele voievod, este străjuit de zeci uniforme militare de grăniceri din ultimii 200 de ani, înarmate cum se cuvine… O sală de spectacole și o sală de conferințe întregesc ansamblul. Anul acesta, de exemplu, în 24 ianuarie 2019, elevii școlii generale nr. 7, împreună cu elevi din Cehia, Finlanda, Grecia și Cipru, au vizitat muzeul și au dat un spectacol omagial în „sala mare”. În urmă cu două săptămâni, copii de la școala gimnazială nr.10 – Giurgiu, împreună cu prietenii lor francezi, au vizitat muzeul și au susținut un spectacol cu mare încărcătură patriotică.

În colaborare cu ofițeri din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog din Giurgiu s-au ținut, în „sala mare”, prelegeri despre combaterea traficului de droguri și consumului de droguri. Beneficiari: tinerii giurgiuveni…

Turiștii care vin la Muzeu cu autocarul (au aflat de el cu ajutorul internetului) apreciază exponatele, apreciază curățenia, ordinea și disciplina militară care domnesc aici. Părerile sunt unanime: Este o onoare pentru orașul Giurgiu, pentru Inspectoratul de Poliție de Frontieră Giurgiu, să dețină un muzeu al dragostei de țară! De fapt, să nu uităm că prin munca tuturor polițiștilor de frontieră nu am avut probleme majore cu imigranții, traficanții de droguri sau persoane, contrabandiști. Le mulțumim tuturor!

Dr. Florin MOLDOVAN