Muncitorii zilieri vor fi scutiţi de contribuţiile sociale obligatorii

0
212

zilieriRemuneraţia brută primită de zilieri va fi scutită de plata contribuţiilor sociale obligatorii, potrivit proiectului de modificare a Codului fiscal, publicat de Ministerul de Finanţe.

În prezent, Codul fiscal nu prevede că remuneraţia brută primită pentru activitatea prestată de zilieri este cuprinsă în categoria veniturilor exceptate de la plata contribuţiilor sociale obligatorii. În schimb, legea 52/2011 care reglementează activitatea acestora stabileşte că remuneraţia este impozitată cu 16%, fără nicio trimitere la contribuţii.

Proiectul de modificare a Codului fiscal scuteşte aceste venituri de la plata contribuţiilor sociale obligatorii. Contribuţiile obligatorii individuale sunt contribuţia de asigurări sociale (10,5%), de sănătate (5,5%) şi de şomaj (0,5%).

Zilierii pot presta munci necalificate în mai multe domenii: agricultură, vânătoare, silvicultură, pescuit, colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor, comerţ cu ridicata a animalelor vii şi produselor agricole, săpături arheologice, organizări de târguri şi expoziţii, publicitate, spectacole, activităţi în sere, spaţii verzi, grădini zoologice şi parcuri, hoteluri şi facilităţi de cazare (tabere), activităţi ale bazelor şi cluburilor sportive.

(Jurnal)