Anul școlar 2019 – 2020 începe cu multe lipsuri, în special pentru elevi. Dintre acestea, unul este legat de faptul că vor începe școala fără corn și lapte, din cauza licitațiilor întârziate.

Doar 20 de județe din 41 au demarat licitație pentru pachete alimentare în școli (din produse de panificație, lactate, fructe și legume), potrivit datelor consultate de Libertatea pe site-ul de licitații publice. Asta, în condițiile în care unul din 11 copii merge la culcare flămând, după cum arată statisticile World Vision.

Pe lista consiliilor județene care au demarat licitația figurează Municipiul București (cu sectoarele 2 și 3), Iași, Bacău, Ilfov, Constanța, Bistrița Năsăud (doar pentru produse de panificație), Brăila, Prahova, Vaslui, Maramureș, Caraș Severin, Satu Mare, Mureș, Brașov, Dolj, Tulcea, Botoșani, Mehedinți, Sibiu, Sălaj și Alba. Lista se oprește aici. De altfel, Consiliul Național al Elevilor (CNE) a reclamat, anul trecut, că în 10 județe școlarii nu primesc alimente din cauza lipsei de interes a autorităților județene.

“Este responsabilitatea consiliilor județene care întârzie licitațiile pentru contractele de achiziție și distribuire în școli. Din păcate, nu este primul an școlar în care elevii nu beneficiază la timp de corn și lapte din același motiv”, declara în 2018 Petru Apostoaia, președintele CNE, pentru Adevărul.

Ce se întâmplă la Giurgiu…

Într-o informare transmisă „Jurnalului giurgiuvean”, reprezentanții Consiliului Județean Giurgiu, instituție abilitată cu organizarea licitațiilor pentru acest program, se arată:
„Conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 13/2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru şcoli al Uniunii Europene si ale Hotărârii Guvernului nr. 640/2017 pentru aprobarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2017-2023 şi pentru stabilirea bugetului pentru implementarea acestuia în anul şcolar 2017-2018, cu modificarile si completarile ulterioare, produsele distribuite in cadru programului sunt, produse de panificație (corn/baton/covrigi/biscuiți), produse lactate (lapte UHT) și fructe (mere).

Beneficiarii produselor sunt preşcolarii din grădiniţele cu program normal de 4 ore şi elevii din învăţământul primar şi gimnazial.

La nivelul Județului Giurgiu, în anul școlar 2019-2020 se vor distribui produsele sus menționate, începând cu data de 01.10.2019, în limita fondurilor alocate astfel:
lapte UHT, în baza acordurilor cadru cu valabilitate până la data de 15.06.2020 încheiate cu următorii furnizori:
– SC DORNA LACTATE SA (zona 1 de distribuție) și
SC SIMULTAN SRL (zonele 2, 3, 4, 5, 6 și 7 de distribuție);
– fructe – mere, în baza acordurilor cadru cu valabilitate până la data de 28.02.2020 încheiate cu următorii furnizori:
– SC LIBRO EVENTS SRL (zonele 1, 3 și 5 de distribuție) și
SC MIDO SRL ( zonele 2, 4, 6 și 7 de distribuție);
– corn/baton/covrigi/biscuit – PROCEDURA DE ACHIZIȚIE PUBLICĂ ÎN DESFĂȘURARE.”, se mai arată în informarea amintită.

(Jurnal)