Moștenești o persoană cu datorii? ANAF îți va spune cât plătești

0
3225

ANAF te va informa dacă moștenești o persoană cu datorii. Vei afla cu ușurință cât trebuie să plătești. 

Un proiect de Ordonanță care modifică ambele Coduri fiscale introduce și o notificare nouă pe care ANAF o poate trimite contribuabililor care acceptă o moștenire. Așadar, după primirea succesiunii, Fiscul îți va trimite un document cu toate datoriile pe care persoana trecută în neființă le are neplătite. Aceste obligații fiscale vor fi suportate integral de către moștenitor.
Modificarea Codului fiscal și a Codului de procedură fiscală stabilește că această notificare trimisă de ANAF va fi valabilă doar pentru datoriile defunctului față de stat. 

Odată ce a fost acceptată moștenirea, Fiscul va comunica o decizie succesorilor cu privire la datoriile pe care aceștia le-au preluat de la persoana decedată. Doar prin comunicarea acelei decizii se va face preluarea datoriei, conform propunerii de modificare a Codului de procedură fiscală. Avantajul este ca succesorii vor fi informați, exact, cu privire la datoriile față de Fisc pe care le au. Dezavantajul este că acestea vor trebui achitate, odată cu acceptarea succesiunii.

Daca vă aflați în situația în care urmează să moșteniți o persoană, vă recomandăm să vă interesați cu privire la drepturile și obligațiile care ar urma să vă revină. Este foarte posibil ca acest proiect de Ordonanță să fie în curând adoptat de Guvern, având în vedere că se încearcă o cât mai bună colectare de fonduri la bugetul de stat. Decât să asteptați o decizie de la ANAF, mai bine aflați din timp exact ce și cît ar trebui plătit către autoritățile publice. Odată ce ați acceptat moștenirea, vi se impută automat și datoriile. De aceea, recomandăm să verificați dacă valoarea întregii moșteniri nu este mai mică decât cea a datoriilor.

Reținem și faptul că moștenirea poate fi refuzată. Nimeni nu poate fi obligat la preluarea datoriilor altcuiva, fără să își dea consimțământul pentru aceasta.

Atenție! Măsura nu se aplică momentan. Guvernul va trebui să adopte Ordonanța și actul să fie publicat în Monitorul Oficial.

Violeta Chiran
Expert Contabil
Complex Ancora, Parter
Telefon: 0722213622