Modul în care francezii îi sprijină pe studenți, ar putea fi urmat și de noi, românii…

0
81

Un meniu complet la un euro reprezintă un ajutor nesperat la care astăzi apelează mulți studenți din Franța, ce și-au pierdut locurile de muncă din cauza măsurilor antiepidemice, scria EFE, într-un reportaj din Paris.

În timp ce studenții noștri se revoltă pentru a le fi eliberate în continuare permise de călătorie, gratuite,  pe CFR, Guvernul francez a decis să permită cantinelor universitare să ofere hrană la un euro pentru cei mai nevoiași dintre ei. De acest euro, studenții primesc, de exemplu, o plăcintă cu dovleac, o porție de aripioare de pui și una de orez cu lapte. La noi, de un euro poți lua cel mult o apă plată și două cornuri.

O inițiativă lăudabilă a francezilor,  ce și-a câștigat repede mulți fani, oameni care au înțeles să-i sprijine pe tinerii studenți ce se confruntă cu probleme financiare din cauza pandemiei. La această inițiativă s-au alăturat  și destui  întreprinzătorii privați, cum este cazul unui restaurant din Paris, unde „s-a pus în mișcare un întreg lanț al solidarității”, datorită furnizorilor și donatorilor, după cum  declara, pentru EFE, responsabilul localului.

Cu atât mai mult cu cât acest restaurant este un proiect social și are, în rândul personalului său, tineri cu sindromul Down cărora li se  oferă pregătire în domeniul HORECA.

Prin astfel de inițiative se cunoaște gradul de civism al unor societăți în care abundă  gesturile de empatie și solidaritate. Poate ca în loc să ne tot lăudăm cu calitățile de naționaliști și de buni creștini, pe mediile de socializare, ar trebui să  dovedim  că suntem, atât la nivel guvernamental cât si la nivel personal, un popor care știe să îi sprijine pe copiii și nepoții noștri, pe cei care înseamnă de fapt viitorul nostru, tineri ce aduc plus valoare acestei națiuni.

(Jurnal)