Guvernul va adopta în acest an mãsura privind amnistia fiscalã dacã aceasta va ajuta economia şi dacã nu vor exista obiecţii din partea Comisiei Europene (CE), în condiţiile în care statul poate recupera doar 17 miliarde de lei din totalul de 100 de miliarde de lei, cât este datoria totalã a companiilor şi persoanelor fizice cãtre stat, a anunţat, marţi seara, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, potrivit news.ro.
La începutul lunii iulie, Teodorovici a anunţat cã Ministerul Finanţelor lucreazã la un mecanism de amnistie fiscalã, gândit ca un stimulent pentru economia româneascã.
Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului Viorica Dãncilã, a declarat, luni searã, la Antena 3, cã mãsura amnistiei fiscale este prevãzutã în programul de guvernare şi include ştergerea datoriilor unor companii.
Marţi seara, ministrul Teodorovici a subliniat cã doar 17 miliarde de lei pot fi recuperate din datoria totalã de 100 de miliarde de lei, pe care o au companiile şi persoanele fizice cãtre stat.
”Datoria persoanelor fizice şi ale companiilor cãtre stat este de aproape 100 de miliarde de lei, din care doar 17 miliarde pot fi recuperate, restul fiind nerecuperabile. Undeva la 3 miliarde ar fi suma aferentã persoanelor fizice, restul sunt companiile, fie de stat, fie private. Trebuie sã vedem dacã este în favoarea economiei noastre, ca ţarã. Dacã da, stãm cu toţii la masã, discutãm, analizãm, propunem un mecanism foarte clar, cu informarea Comisiei Europene (…). Dacã totul este în regulã, luãm o astfel de decizie pentru ca economia sã aibã de câştigat”, a spus Teodorovici, pentru Digi24.
El a subliniat cã acestã mãsurã, precum şi altele care vizeazã reglarea cadrului legislativ şi stimularea economiei, trebuie luate în acest an, anul viitor fiind unul în care trebuie sã existe investiţii masive în toate zonele din economie.