Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a anunțat că personalul medical care nu se vaccinează anti-COVID,  se va testa frecvent din fonduri proprii, pentru ca pacienții să fie tratați de persoane care nu pot transmite virusul, conform  Mediafax.

 „Urmează să modificăm Ordinul pentru infecţiile asociate activităţii medicale, aşa încât să facem mai indezirabilă absenţa vaccinării pentru personalul medical. Şi atunci când vrem să facem lucrul acesta, avem în principal, în gând, pacientul, care şi el are drepturi şi are dreptul de a veni în contact cu un cadru medical, fie că e medic, fie că e asistentă medicală, fie că e infirmieră, care nu îl pune la risc, adică are şanse extrem de reduse de a fi infectat şi asta o obţinem prin vaccinare”, a  precizat Ioana Mihăilă.

Ministrul Sănătății a mai spus că nimeni nu poate fi obligat să se vaccineze, dar Ministerul Sănătății dorește să îi informeze pe toți cu privire la facilitățile celor vaccinați.

Personalul medical care nu este vaccinat, probabil că va trebui să se testeze periodic, cu costuri suportate de către persoana care se testează, nu de către management, nu de către Ministerul Sănătăţii, aşa încât pacientul să fie în siguranţă şi din nou să aibă certitudinea că este tratat şi diagnosticat de personal medical care este fie vaccinat, fie testat”, a mai spus ministrul Sănătății.

În luna martie a acestui an, Ministrul Sănătăţii din Franţa, Olivier Veran, îi avertiza  pe angajaţii din domeniul sanitar că există posibilitatea introducerii vaccinării obligatorii anticoronavirus , dacă aceştia nu se vaccinează de bunăvoie, în contextul în care rata de vaccinare în rândul acestei categorii profesionale este extrem de scăzută, conform EFE.

Ministrul francez le-a scris totodată angajaţilor din sistemul sanitar pentru a-i convinge să se vaccineze, ”pentru binele lor şi al bolnavilor”, cu scopul de a reduce riscul de transmitere a virusului. El mai spunea că dacă această iniţiativă nu va avea efectul scontat, următorul pas va fi să  recurgă la Consiliul Consultativ de Etică pentru a examina ”măsuri suplimentare”.

(Jurnal)