Ministrul Petre Daea și ministrul Agriculturii din Moldova au fost oaspeții unui fermier din Adunații Copăceni, a cărui Companie, printre altele, livrează zilnic 4 tone de cartofi refrigerati către restaurantele din București!

0
276

După cum vă informam anterior, Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a ajuns vineri, 9 septembrie în județul Giurgiu, după ce inițial, în prima parte  a zilei,  acesta  a primit la sediul MADR o delegație a Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA) din Republica Moldova, condusă de ministrul Bolea Vladimir Iosif.

 Cei doi miniștri au făcut o trecere în revistă a principalelor problematici bilaterale: comerțul cu produse agroalimentare, identificarea unor instrumente de intensificare a cooperării bilaterale pe segmentul agroalimentar, procesarea producției agricole.

În cadrul întrevederii, ministrul Petre DAEA și-a exprimat susținerea pentru sprijinirea integrării europene a Republicii Moldova, în baza procesului de reforme și a angajamentelor asumate în contextul implementării Acordului de Asociere dintre Republica Moldova🇦🇩 și Uniunea Europeană🇪🇺.

 Vizita delegației din Republica Moldova a continuat  cu vizita la S.C. ”Agro Total” SRL, din Adunații Copăceni, județul Giurgiu. Societatea administrează în prezent o suprafață de 2.500 ha, proprietate privată și arendă, pe care cultivă grâu, orz, floarea soarelui, rapiță, porumb, cartofi, precum cât și 5 hectare cu vița-de-vie.

De asemenea, compania dispune de o capacitate de depozitare, de circa 9.000 tone în cadrul a 6 silozuri și de încă aproximativ 8.000 tone în magaziile sale.

Fermierul Marin Iordache, deținătorul acestor suprafețe, mai are și o linie de procesare semințe de grâu și orz, precum și una pentru procesarea cartofilor cu o capacitate de 500 kg/h. Astfel că circa 4 tone/zi cartofi refrigerati sunt livrați către industria Horeca, la restaurante din București și din zonele limitrofe.

Compania mai dispune și de o linie de brichetare și peletizare pentru resturi vegetale (grâu și rapiță) și își propune implementarea unui sistem de irigații pe o suprafață de 300 ha – teren proprietate și arendă, din care pe o suprafață de 150 ha – sistemul este implementat, iar pentru 150 ha, sistemul este în derulare.

(Jurnal)