Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, s-a întâlnit duminică, la Giurgiu, cu antreprenori și primari din Municipiul și județul Giurgiu. Care au fost chestiunile ce au fost discutate….

0
395

Cu  discreție nejustificată, față de o anumită parte a presei locale, Duminică, 29 mai, în sala Centrului Cutural ”Ion Vinea” din Giurgiu (Zalomit), a avut loc o întâlnire între oameni de afaceri giurgiuveni, agenți economici și primari din județul Giurgiu cu ministrul de Finanțe, în exercițiu, Adrian Câciu.

Din surse interne am aflat că evenimentul a avut loc din inițiativa unui grup parlamentar al PSD Giurgiu, din cadrul căruia, la  discuții au fost prezenți deputații Marian Mina și Elena Dinu  alături de senatorul Robert Cazanciuc.

De precizat că întâlnirea nu a avut caracter politic, cei  prezenți  la dialogul cu ministrul de Finanțe, aflându-se doar în calitate de întreprinzători, deși cei aflați în sală, făceau parte din aproape toate formațiunile politice locale (PSD, PNL, USR, AUR…).

La rândul său, Ministrul Câciu a dorit să precizeze încă de la început  că întâlnirea de duminică nu are nicio tentă politică, solicitând punctual din partea celor aproape 100 de persoane prezente,  să  îl informeze asupra problemelor cu care  se confruntă.

S-au discutat astfel chestiuni legate de agricultură, de înființarea unor zone din județ pe care să fie amplasate panouri fotovoltaice, evident principalul subiect dezbătut fiind  însă cel legat de taxele și impozitele  care merg  către stat.

La întâlnire a mai  fost prezenți prefectul județului Giurgiu, Florentina Stănculescu, primarul Municipiului, Adrian Anghelescu  și nu în ultimul rând președintele Camerei de Comerț Giurgiu, Alexandru Epângeac.

Primarii de comune s-au plâns că deși au inițiat o sumedenie de proiecte nu le pot finaliza din lipsa fondurilor materiale, solicitând ministrului Câciu sprijin din partea Guvernului.

O parte din cei prezenți au solicitat totodată ministrului Câciu să solicite colegilor săi din alte ministere să vină la Giurgiu în cadrul unor întâlniri informale, similare cu aceasta, pentru a încerca împreună să găsească soluții la o serie de greutăți care le grevează activitatea.  În acest context  a fost solicitată prezența ministrului Muncii cu care cei prezenți, în majoritate angajatori, doresc să discute situația controversată a relației dintre angajat și angajator, pe articole din Codul Muncii care inversează , pur și simplu, rolurile într-o societate, administratorii ajungând să se afle , de cele mai multe ori, la cheremul salariaților, neputând sancționa în niciun fel insubordonarea acestora, după cum ne-a explicat cineva după terminarea întâlnirii de la Giurgiu.

Cele mai disputate puncte însă la întâlnirea de duminică au fost cele legate de  Agricultură, de Energie ( mai ales   pe consumuri) , în ciuda faptului că,  așa cum spunea cineva, ”dacă toată lumea ar pune câte un panou fotovoltaic, toată lumea ar avea curent electric!”

Neoficial,  imediat după terminarea întâlnirii, am aflat că deciziile importante ale celor de la ENEL se iau la Roma!? Adică dacă vrei să îți pui curent electric trifazat și ai nevoie de o aprobare, e musai să o primești de la… Roma!! Cert este, așa cum observa cineva că cei ce vor să își introducă curent electric primesc astăzi aprobări la ”Calendele grecești” (adică niciodată!).

O propunere extrem de interesantă a fost cea a unei persoane care vine după mai mulți ani  petrecuți în Statele Unite. Ideea constă în posibilitatea de a acoperi parțial canalele  în care se află  apă,  cu panouri fotovoltaice, referindu-se la canalul Giurgiu – Răzmirești.

În concluzie, întâlnirea de duminică a ministrului de Finanțe cu antreprenori, primari, și oameni de afaceri din Municipiul și jlocalități ale județului Giurgiu este o inițiativă benefică, de salutat, care sperăm să se mai repete cât mai curând și care ar putea oferi câteva repere importante miniștrilor, reprezentanți ai Guvernului, asupra realităților din anumite zone ale țării, în cazul de față, cel din Municipiul și județul Giurgiu.

(Jurnal)