Despre independența energetică, tot mai mulți au vorbit. Fiecare guvernare avea câte un plan, dar nimeni nu a venit cu soluții concrete. În schimb, ministrul energiei, giurgiuveanul Toma Petcu, a dezvăluit o serie de proiecte pe care le are exact cu referire la acest aspect.

„Când am ajuns în minister, proiectul strategiei energetice era blocat undeva, la ministerul mediului, pentru că, fiind un proiect de lege care prevede anumite șlegi după ce va fi aprobat, trebuie să intre în dezbatere publică și să primească aviz de mediu. Acest aviz de mediu este unul complex, cu dezbatere de șase luni de zile, și era blocat la ministerul mediului pentru că ministerul energiei nu realizase o comisie din care să facă parte toate ministerele și mai ales reprezentanți ai ministerului mediului, o comisie care să fie constituită,  să dezbată și să pună în dezbatere acest proiect.  Am realizat această comisie, am dat drumul  la dezbatere, și vom face modificări pentru că, din păcate, această strategie energetică nu cuprinde toate variantele de resurse care pot fi puse la dispoziție și din care să ne creăm energie electrică, termică ș a m d. În primul rând ne interesează cărbunele, pentru că România are resurse de cărbune, dar, deocamdată, ele nu sunt folosite așa cum ar trebui să fie folosite. Ne interesează producerea energiei electrice pe bază de combustibil nuclear, și aici am găsit, iar, o problemă, și ne vom axa foarte mult pe reactoarele trei și patru de la Cernavodă”, preciza Toma Petcu.

De asemenea, ministrul energiei spunea, în conferința de presă de vineri, 28 aprilie, că țara noastră are o poziție favorabilă,  dar că acest lucru nu este, de fapt, meritul niciunui guvern.

„Avem  destulă energie verde, în mod special energie eoliană – 24 % din 21, cât aveam de îndeplinit pe normele europene până în 2021, dar noi avem deja capacitățile necesare, fiind la 24 de procente capacitate de producție de energie verde (eoliană și fotovoltaică), mai avem producție de cogenerare pe gaze,care este foarte importantă, și producem și energie termică, și electrică pentru anumite localități, dar cel mai important este să lăsăm o strategie predictibilă pentru următorii ani de zile în care să arătăm care ne sunt prioritățile, iar prioritățile sunt, așa cum spuneam, cărbunele, apoi partea de hidro, unde stăm foarte bine, pentru că am moștenit, și trebuie să recunoaștem, de pe vremea comunismului, foarte multe acumulări energetice, dar, în același timp, avem și noi puneri în funcțiune, chiar în acest an, în următoarele zile sperăm să punem în funcțiune încă o capacitate de 20 de MWH. Așa cum spuneam, lucrăm și pe partea de nuclear, unde ne dorim o mărire de capacitate, la reactoarele 3 și 4, fotovoltaicele la fel, și, printr-un proiect care modifică legea în vigoare, le-am dat posibilitatea celor cu certificate verzi să respire, pentru că acele certificate aveau termen un an de zile să fie valorificate respectivele certificate, de la 1 aprilie, ceea ce  ar fi fost un dezastru pentru aceștia, în sensul că trebuiau să vândă opt milioane de certificate – într-un an de zile se vând doar un milion – iar, în aceste condiții, se dădeau aproape gratis. Și atunci am prelungit și perioada de valabilitate, și pe cea de posibilitate de vânzare, până la zece ani de zile, astfel încât să și le poată vinde”, mai declara Toma Petcu.

Cât despre resursele despre care se zvonește că ar fi fost date în privat, ministrul giurgiuvean al energiei a dat asigurări că acestea nu au fost date, deocamdată, și că nici nu vor fi date, cel puțin nu în mandatul său. Pe de altă parte, el a mai precizat faptul că ultima strategie energetică datează din anul 2007, din mandatul lui Călin Popescu Tăriceanu, iar ministru al Economiei, Finanțelor și Energiei era Varujan Vosganian.

(O.C.)