La începutul acestei luni, în cadrul unei declarații de presă, referindu-se la seria de cometarii și presiuni venite din partea liderilor de la Bruxelles,  președintele PSD Giurgiu, ministru al Economiei, Niculae Bădălău a spus:   Curtea supremă a României vizavi de legislaţie este Curtea Constituţională, recomandările Comisiei de la Veneţia şi cele din MCV sunt doar recomandări, iar românii trebuie să respecte legile româneşti, nu ce spun politicienii europeni.

Atunci când jurnaliștii i-au adus ministrului în vedere recomandările Comisiei de la Veneţia şi cele din MCV, Niculae Bădălău a subliniat:  „discutăm de recomandări”! (…) Eu respect legile ţării româneşti. Atunci când merg în Germania şi în Statele Unite, respect legile ţării respective”, a spus el, adăugând: „Deci, n-o să respect niciodată ce spune un anume domn Timmersmans nu ştiu unde, ci respect legile ţării, ca cetăţean român. Şi trăiesc aici”.

Întrebat , de o tânără jurnalistă, de ce modificările la Legile justiţiei nu se fac în Parlament, ministrul Bădălău a răspuns:  „Domnişoară, mă pricep la justiţie probabil cât vă pricepeţi şi dumneavoastră. Dar ca român, vreau să spun că trăiesc în România şi respect legile româneşti, restul, iertaţi-mă, sunt atâţia oameni specialişti în drept, încât, cu unul în plus ca mine chiar ar fi un dezastru”, a  spus el.

Jurnaliştii au insistat, întrebându-l dacă nu consideră că ar trebui totuşi discutate recomandările care vin din partea instituţiilor europene, din moment ce România a aderat la Uniunea Europeană. „Uniunea este membru, noi suntem membri europeni. Vreau să vă spun că eu sunt unul dintre cei care susţin ca să primim toţi cetăţenii paşaport european, nu paşaport românesc, deci trebuie să avem o integrare totală şi cred în asta. Dar în acelaşi timp, cred că sunt român şi românii trebuie să fie respectaţi. Legile române trebuie să fie respectate şi de domnii din Olanda, din Franţa şi de oriunde. Ambasadorii nu-şi pot permite să calce în picioare voinţa poporului. Despre asta discutăm. Dacă acum 150 de ani respectam ce spune paşa de la Stambul, acum 60 de ani respectam ce spune preşedintele Uniunii Sovietice, acum vreau să respect ce spun legile româneşti. Sunt român!”, a subliniat ministrul Economiei, conform sursei precizate.

(Jurnal)