
Ministrul de Interne, Ion Marcel VELA, admite că unii polițiști au dat amenzi în mod abuziv în perioada stării de urgență impusă de pandemia de coronavirus, dar admite că acestea vor fi anchetate, conform AGERPRES.
„Unde am fost sesizați că s-au făcut abuzuri se fac cercetări de către inspectoratele județene, fie că au fost amendați de Poliție sau de Jandarmerie, Poliția de Frontieră. Unde au fost abuzuri la Polițiile Locale am sesizat primăriile de care aparțin polițiile respective. (…) În tot cazul, la fiecare abuz sesizat am luat atitudine (…) Nu tolerez abuzurile”, a asigurat Vela.
Ministrul de Interne a mai spus că abuzurile sunt anchetate de Poliție , Jandarmerie, Poliția de Frontieră, primăriile de care aparțin Polițiile Locale.
Vela a dat exemplul unui fotoreporter amendat la Timișoara sau al unei vânzătoare din Oțelu Roșu care era la serviciu, dar i s-a imputat în procesul verbal că nu avea adeverință de la serviciu.
Marcel Vela declară că nu acceptă abuzurile.
„Nu tolerez abuzurile. Chiar pe videoconferința organizată de către secretarul de stat care se ocupă de ordinea publică, cu toate armele din subordine și toți inspectorii județeni, li s-a atras atenția tuturor ca amenzile să fie într-o formă evaluată direct proporțional cu fapta pe care au înregistrat-o, au constatat-o, să fie folosite ca variante de sancțiune și avertismentele, nu direct amenzile. Așadar, am luat măsuri ca să nu se facă abuzuri. Că ele se fac este un lucru evident, pentru că sunt foarte mulți oameni, sunt foarte mulți tineri care au făcut doar șase luni Școala de Poliție și acum sunt în operativ în teren, că am avut nevoie de cadre, să acoperim toate misiunile. Este o muncă titanică la nivel național și cei care au făcut abuzuri sau au greșit vor fi evaluați și profesional și disciplinar”, a mai spus Vela.
Ministrul de Interne le recomandă celor care se consideră nedreptățiți să facă o sesizare: „Fiecare cetățean care se simte, eu știu, nedreptățit poate face două lucruri: să ne sesizeze pe noi în legătură cu o amendă sau așa cum am sesizat din media, atunci când s-au întâmplat, ne-am autosesizat și lucrul doi pe care poate să-l facă un cetățean după ce ne sesizează pe noi direct este să conteste amenda în instanță și un judecător va evalua dacă s-a greșit sau nu atunci când i s-a întocmit procesul verbal”.
Ezitarea multora dintre cei amendați pleacă de la convingerea că instanțele de judecată vor da întotdeauna câștig de cauză instituțiilor statului cât și de la faptul că în cazul anchetelor instrumentate de poliție, totul se va reduce la sintagma corb la corb nu-și scoate ochii, așa că totul nu va fi altceva decât pierdere de timp și de bani pentru cetățeni.
De apreciat însă sinceritatea ministrului Vela care recunoaște că polițiștii care trec 6 luni prin Școala d Poliție ( sau altfel spus precum câinele prin apă), sunt supuși greșelilor , mulți dintre ei săvârșndu-le din exces de zel, din aprecierea greșită a unor paragrafe de Lege sau pur și simplu din dorința de a se afirma în fața șefilor.
(Jurnal)