Ministerul Sănătăţii vrea să reorganizeze spitalele

1
245

ministerul-s-n-t-ii-lanseaz-campania-m-ini-curate-n-spitale--1Planul autorităţilor este ca, până în 2022, în spitalele din România să nu fie mai mult de 40 de paturi la mia de locuitori. Însă, pentru asta este nevoie de organizarea întregului sistem. Iar la sate, echivalează cu mărirea numărului de medici de familie, astfel încât locuitorii să poată ajunge la ei cu uşurinţă.

Această măsură, spun autorităţile, va fi dispusă ca urmare a faptului că, cei mai mulţi români se duc direct la camera de gardă când au o problemă de sănătate, fără să treacă mai întâi pe la medicul de familie sau pe la un specialist. E un obicei care a dus la supraaglomerarea secţiilor de urgenţe şi la bani cheltuiţi inutil. Ca să rezolve problema, Ministerul Sănătăţii vrea să reorganizeze spitalele. Traseul pacientului ar trebui să înceapă la medicul de familie apoi, pe bază de trimitere, să ajungă la medicul specialist şi, în cele din urmă, la spital. În realitate, imediat ce li se face rău, românii se duc la camera de gardă.

Exact pe dos faţă de restul europenilor. În alte ţări, numărul paturilor din unităţile sanitare a scăzut considerabil şi doar cazurile foarte complexe ajung la internare.

Pentru că şi România este obligată să se alinieze normelor europene, autorităţile au făcut un plan pentru a stimula tratarea bolnavilor în regim de zi. Şi pentru a-i încuraja pe români să ceară întâi ajutorul medicilor de familie.

Situaţia este destul de complexă dacă ne gândim că sunt mulţi medici de familie care s-au transformat în simpli funcţionari, rezumăndu-se la prescrierea de reţete şi eliberarea unor trimiteri, consultul serios al pacientului fiind înlocuit cu o practică administrativă. Mai mult decât atât, sunt medici de familie care nu îşi respectă programul de lucru, pacienţii fiind nevoiţi să aştepte ore întregi sau să îşi ia concediu pentru a reveni zile la rând.  Credem că proiectul ar trebui  dezbătut public, întrucât   este absurd  să schimbi  legea având în vedere practicile europene, când România, în privinţa sistemului de stat de sănătate, este departe de a  a se alinia la standardele de sănătate europene. Dacă această măsură va fi dispusă, sistemul de sănătate privat va fi singurul câştigător, pacientul fiind nevoit să se îndrepte către clinicile şi cabinetele private, evident cu o condiţie,  să îşi permită financiar.

(Jurnal)