Ministerul Economiei: Banca Europeană de Investiții sprijină extinderea infrastructurii de transport al gazelor naturale din România. Transgaz obține o finanțare în valoare de 50 de milioane de euro pentru o nouă conductă

0
65

Banca Europeană de Investiții (BEI) acordă 50 de milioane de euro pentru finanțarea unei noi conducte, care va conecta resursele de gaze naturale ale României de la țărmul Mării Negre atât cu rețeaua națională de transport de gaz, cât și cu coridorul BRUA, conectând astfel sistemele de transport din Europa de Sud-Est și Central și Europa de Vest. Această tranzacție este susținută de Fondul European pentru Investiții Strategice (EFSI), pilonul financiar al Planului de investiții pentru Europa, cunoscut drept „Planul Juncker”.

Cu acest prilej Ministrul Economiei, Niculae Bădălău, a declarat:

“Împrumutul securizat de Transgaz va contribui la diversificarea aprovizionării cu gaze natural în Europa, permițând valorificarea resurselor de gaze off-shore. Noua conductă va lega resursele de gaze naturale ale României de la țărmul Mării Negre atât cu rețeaua națională de transport de gaz, cât și cu coridorul BRUA. Este vorba despre un proiect ce implică construirea unei noi conducte de transport cu o lungime de 308 km, împreună cu infrastructura necesară la sol. Este un angajament ferm în ceea ce privește securitatea energetică a României și o dovadă a capacității României de a dezvolta și implementa proiecte strategice, cu impact pozitiv asupra întregii Uniuni Europene”.

Potrivit unui comunicat de presă difuzat de către Banca Europeană de Investiții, Vicepreședintele BEI, Andrew McDowell, a declarat:

„Acest proiect, susținut de Planul Juncker, este semnificativ din mai multe motive: va facilita utilizarea resurselor de gaze naturale recent identificate în Marea Neagră, situate în UE. Consolidează legăturile cu rețeaua de transport de gaze din Europa de Vest și, prin urmare, contribuie la diversificarea aprovizionării cu gaze. În fine, va consolida competitivitatea în sectorul gazelor cu impact pozitiv asupra cetățenilor și economiei UE”.

Potrivit aceleiași surse, Vicepreședintele Comisiei Europene, responsabil pentru Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič, a declarat:

„Salut acest nou proiect susținut de Planul de investiții pentru Europa, deoarece va contribui la sporirea securității energetice și a diversificării în regiune, deja caracterizată de o vulnerabilitate severă față de aprovizionarea cu gaze naturale. Este o altă cărămidă în construcția Uniunii noastre Energetice, ceea ce face ca energia în UE să fie mai sigură, mai accesibilă și mai sustenabilă. De asemenea, este o veste bună pentru consumatorii care vor vedea în cele din urmă că facturile pe gaz scădea”.

În acest context, Directorul General al Transgaz, Ion Sterian, a declarat:

„Cooperarea fructuoasă între Banca Europeană de Investiții și Transgaz vizează asigurarea finanțării proiectelor de investiții ale companiei, adică investiții strategice care facilitează îndeplinirea obiectivelor Uniunii Europene de dezvoltare durabilă și competitivă a infrastructurii de transport al gazelor, diversificarea surselor de aprovizionare cu gaz și consolidarea securității și solidarității energetice. Anul trecut, BEI a semnat două contracte de finanțare cu Transgaz, în valoare de 50 milioane EUR fiecare, pentru punerea în aplicare a primei faze a proiectului de interes comun (BRUA). Este de importanță strategică ca gazul produs în Marea Neagră să fie încorporat în Sistemul Național de Transport al gazelor și transportat pe piața românească și europeană, pentru a spori securitatea aprovizionării cu gaze către România și UE și pentru a garanta securitatea aprovizionării cu gaze pentru consumatorii români. Sprijinul financiar al BEI va contribui în mod semnificativ la extinderea infrastructurii naționale de transport al gazelor „.