Postul Crăciunului începe anul acesta, miercuri, 15 noiembrie și se încheie în ajunul Crăciunului, pe data de 24 decembrie.
Postul Crăciunului se întinde pe o perioadă de 40 de zile, fiind considerat mai ușor în comparație cu Postul Paștelui, Biserica Ortodoxă permițând consumul de pește în multe dintre zilele acestui post.
Durata de 40 de zile a Postului Crăciunului reamintește de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, atunci când acesta aștepta primirea cuvintelor divine scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii.
Postul Crăciunului evocă tradiția postirii îndelungate a patriarhilor și drepților din Vechiul Testament, care aveau așteptarea venirii Mântuitorului.
Zilele cu dezlegare la peşte
21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului – sărbătoare cu cruce roșie
26 noiembrie, 27 noiembrie
30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei – sărbătoare cu cruce roșie
3 decembrie, 4 decembrie, 5 decembrie
6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae – sărbătoare cu cruce roșie
10 decembrie, 11 decembrie, 12 decembrie, 13 decembrie, 17 decembrie și 18 decembrie.
În fiecare zi de marți și joi, este permis consumul de ulei și vin, iar în zilele de sâmbătă și duminică, este permis consumul de pește.
În situația în care în perioada 20-24 decembrie apar zile de sâmbătă sau duminică, enoriașii nu sunt îndreptățiți să consume pește, având permisiunea doar pentru untdelemn și vin.
De asemenea, în cazul în care în zilele de luni, miercuri sau vineri se sărbătorește o zi cu cruce neagră în calendar, credincioșii au voie să consume ulei și vin. În zilele de sărbătoare marcate cu cruce roșie în calendar, este permis consumul de pește.
Ce înseamnă dezlegare la pește
Însemnătatea este multiplă. În primul rând dezlegarea la peşte este privită ca o mângâiere acordată credincioşilor prin prezenţa în Biserică a Mântuitorului Hristos, o bucurie şi o celebrare a Mântuitorului, care a fost simbolizat în primele veacuri ca Peşte, literele acestui cuvânt în limba greacă ICHTIS – fiind iniţialele expresiei „Iisus Hristos Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul”.
Apoi, Mântuitorul Iisus Hristos şi-a ales apostolii dintre pescari, a asemănat misiunea creştină cu o prindere de peşte, aşa că peştele are o semnificaţie teologică remarcabilă în creştinism.
Zilele de post cu dezlegare la peşte nu sunt nicidecum zile de încălcare a postului, ci zile de post cu mângâiere, în care postirea ca jertfă ascetică se combină cu bucuria prezenţei Mântuitorului în mijlocul credincioşilor, potrivit doxologia.ro.
Sursa: Capital/doxologia.ro