salamuri-mezeluri-e1411026214255-400x200Produsele pot fi impregnate cu arome şi injectate cu fum lichid. Fumul clasic, obţinut prin arderea lemnului care dă gustul specific, a devenit o raritate. Cumpărătorul ia de bun ce găseşte pe raft, iar producătorul şi comercianţii nu-i informează corect.

Când vine vorba despre produsele din carne afumate, puţină lume ştie că cele mai multe dintre ele sunt de fapt… injectate cu aroma de fum sau îmbăiate în fum lichid!

Nici vorbă de afumarea naturală tradiţională cu rumeguş sau lemn. Conform regulamentului, în cazul produselor afumate producătorii sunt obligaţi să informeze consumatorul referitor la tratament, fără să impună şi descrierea acestuia. Dacă, pentru accentuarea gustului, producătorii folosesc şi arome de fum acestea trebuie declarate.

Oamenii nu ştiu să facă însă diferenţa între produse, iar producătorii speculează din plin acest lucru. Marfa afumată natural e mai uscată, mai uşoară şi mai tare. În timp ce produsul injectat cu aromă de fum e mai apos, mai greu şi mai moale.

Trebuie precizat însă foarte clar că fumul lichid nu e dăunător organismului. Dar procedeul nu conservă alimentul. Şi atunci producătorii suplimentează cu conservanţi şi aditivi pentru ca alimentul să reziste în timp.

(Jurnal)