Deşi ne apropiem de prima lună de iarnă calendaristică, în Piaţa Centrală din Municipiu forfota este în toi, ca şi cum toamna doar ar fi început. Şi preţurile practicate de comercianţi sunt încurajatoare, acestea rămânând, în mare parte, aceleaşi ca şi în perioada de vârf a cumpărăturilor de toamnă.

Astfel, însoţiţi de administratorul Pieţei Centrale, Marian Pavel, am dat o tură printre tarabele Pieţei, pentru a veni în sprijinul celor care vor, pe ultima sută de metri, să mai completeze murăturile din cămară.

Gogonelele se vindeau, la momentul documentării noastre (miercuri, 22 noiembrie), cu 3,5 lei/kg, gogoşarii cu 2,5 – 3 lei/kg, ţelina: 3 – 5 lei/kg, morcovii: 3 lei/kg, praz: 5 lei/kg, varza albă: 1,5 lei/kg, varza roşie: 3 lei/kg, castraveţii: 6 lei/kg, ardeiul kapia: 5 lei/kg, conopida: 6 lei/kg, roşiile: 5,5 lei/kg, salata verde: 1,5 lei/kg, ardeiul iute: 15 lei/kg, mere: 1,5 – 3 lei/kg, dovleacul pentru plăcintă: 1,5 lei/kg, strugurii: 6 – 7 lei/kg.

După cum ne spunea administratorul Pieţei, un alt lucru îmbucurător este, alături de faptul că preţurile nu sunt mult modificate faţă de perioada de vârf a sezonului pentru murături, faptul că tot mai mulţi producători autohtoni pătrund pe piaţă, numărul precupeţilor fiind invers proporţional cu cel al producătorilor care vin şi îşi comercializează producţia.

„Numărul tarabelor închiriate de producători a crescut, progresiv, în ultimul an, ceea ce nu face decât să ne bucure. Am constatat că oamenii încep să prindă încredere în Piaţa Centrală, în condiţiile pe care le oferim atât comercianţilor, cât şi cumpărătorilor. Dacă mă întrebaţi despre preţuri, să ştiţi că am constatat, de asemenea, cu bucurie, faptul că nu există foarte multe diferenţe între cele practicate, să zicem, în vârful de sezon, şi cele din restul anului”, ne mai spunea administratorul Pieţei Centrale, Marian Pavel.

 

(A.L.)