Membrii ANCMRR filiala „Mircea cel Bătrân” – Giurgiu, oaspeți ai omologilor bulgari

0
188

Ziua de 3 Martie este declarată, în țara vecină, Zi Națională, prilej pentru o delegație de 10 membri ai Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere (ANCMRR)  – filiala „Mircea cel Bătrân” Giurgiu, să fie oaspeți ai omologilor bulgari.

Despre vizita la Mausoleul de la Șipca ne-a vorbit, după întoarcerea din vizita amintită, președintele ANCMRR Giurgiu, colonel Adrian Iulian Drăguț:

„De 15 ani facem aceste vizite, an de an, pe data de 3 martie, în Bulgaria, la Ziua Națională a Bulgariei. Cum s-ar spune, le întoarcem vizita pe care membrii asociației omonime de la Ruse o face în România, de 1 Decembrie, Ziua Națională a României. Anul acesta, din fericire, vremea ne-a permis să ajungem chiar la Mausoleul de la Șipca, acolo unde se spune că 300 de soldați bulgari au ținut piept armatei turcești, în războiul ruso-turc de acum 141 de ani.

De altfel, bulgarii au sărbătorit, anul acesta 141 de ani de independență, iar în războiul amintit, așa cum s-a precizat în cuvântările oficialităților prezente la Șipca, au murit și soldați români de toate gradele și de la toate armele, lucru ce ne-a impresionat plăcut. Un alt lucru care ne-a emoționat a fost numărul foarte mare de tineri bulgari care, la un moment dat, au scandat într-un glas: „Bulgaria, te iubim! Bulgaria, pentru tine murim!”.

Un alt mausoleu vizitat de noi în cadrul acestui schimb de experiență a fost Mausoleul Țarului Alexandru al II-lea, aflat în imediata apropiere a mausoleului eroilor de la Șipca.

După festivități, toți participanții – și vă pot spune că am văzut extrem de multe autocare, autoturisme, și foarte mulți bulgari – s-au prins într-o horă, formată din mai multe cercuri concentrince”, ne-a mărturisit col. Adrian Drăguț.

Vizita în Bulgaria a precedat viitoarele întâlniri între asociațiile militarilor în rezervă și retragere din cele două țări: 9 martie, la un local din municipiu, vor fi sărbătorite atât 8 martie (Ziua Femeii), cât și 9 martie, cele „44 de pahare”, mai cunoscută ca „Ziua Bărbatului”; 23 martie are loc Adunarea Generală a asociației militarilor în rezervă și retragere din Bulgaria, iar o săptămână mai târziu, pe 30 martie, are loc Adunarea Generală a ANCMRR – filiala „Mircea cel Bătrân” Giurgiu.

(Jurnal)