Spitalul, de multe ori, devine o antecameră între viață și moarte.
Profesionalismul, devotamentul şi grija pe care medicii şi personalul medical le acordă pacienţilor nu sunt suficiente, fără aparatura medicală performantă, necesară pentru a identifica și a interveni în tratarea afecțiunilor pacienților.
Lipsa mijloacelor financiare necesare investiţiilor în aparatura medicală şi lipsa unor condiţii abgradate la realitățile actuale îi alungă de multe ori pe medicii tineri, din Giurgiu.
În urma unor discuții avute cu câțiva dintre aceștia, medicii ne spuneau că sunt dispuși să ajute, dar totodată să și investească în cariera lor. De aceea ei se plâng de lipsa unei aparaturi medicale performante, în Spitalul Județean de Urgență Giurgiu, aparatură care uneori face diferența dintre viață și moarte.
Este imperios necesar să poți avea servicii de radiologie şi imagistică medicală pentru a pune un diagnostic fără dubii, să ai certitudini… – ne spunea unul dintre cei cu care am stat de vorbă.
Sunt operații care nu se mai fac cu bisturiul clasic, vorbim de chirurgie robotică. Este o tehnologie medicală avansată, care combină expertiza chirurgicală umană cu precizia și dexteritatea unui robot specializat …- ne mai spunea altcineva.
Este greu să te resemnezi când ești profesionist, când iubești profesia de medic, mai ales cea de chirurg. Dorești să înveți, să progresezi și pentru asta trebuie să participi la conferințe, la congrese, să cheltuiești bani pe lucrări de specialitate. Locul de muncă nu trebuie să te ducă înapoi, în timp, să te plafoneze. Nu trebuie să fii nevoit să te uiți neputincios la pacient sau să ajungi să îi recomanzi spitale din alte localități ale țării – ne spunea un alt cadru medical al Spitalului.
Iată de ce, cei mai mulţi medici sunt atraşi de centrele universitare mari, de clinicile private și spitalele în care infrastructura medicală se află la un alt nivel, având în acest fel mult mai multe oportunităţi.
După acest dialog, am realizat că politicul, care ar fi trebuit să investească în primul rând în sănătate și educație, ne-a livrat doar povești, și promisiuni, și că de fapt comunicatele alea prețios editate, în care ni se arăta ce mari investiții se fac și câte eforturi se depun, s-au dovedit până la urmă simple fabulații.
În acest context medicii și pacienții au devenit, fără voia lor, victime ale unui sistem mult subfinanțat, folosit din plin ca pretext în campaniile electorale, în timp ce majoritatea dintre politicieni și rudele acestora, n-ar călca niciodată în aceste spitale, pe care le tot dau exemplu.
Păcat de eforturile disperate ale actualului director al Spitalului Județean de Urgență Giurgiu, Dragoș Chivu, de a aduce personal medical cu experiență, cu scopul de a acoperi compartimentele deficitare, cât timp nu se mai continuă investițiile pentru dotarea cu aparatură performantă, care i-ar scuti pe pacienți de drumuri costisitoare către clinici/spitale din Capitală, oprind în același timp acest exod nedorit, al medicilor.
La fel de neplăcut este și faptul că aparatura necesară unui spital este foarte scumpă, iar banul necesar achiziționării lor depinde, ca de fapt, toate celelalte, de factorul politic.
Este o realitate, că pentru a-și dota sau amenaja o secție pe specialitatea lor, sau un cabinet în cadrul Spitalului, unii medici au ajuns să apeleze la mediul privat, la ONG-uri sau la firme dispuse să îi ajute.