rinita-alergicaÎn această perioadă de sfârșit de vară, cele mai frecvente afecțiuni pe care giurgiuvenii le acuză sunt rinitele alergice, sinuzitele și nevralgiile.

 Potrivit declarației medicului specializat în medicina de familie, Mădălina Mina, pentru publicația noastră, aproximativ 5 pacienți se prezintă zilnic la cabinetul domniei sale pentru una sau mai multe dintre aceste probleme de sănătate, ce au drept cauză expunerea frecventă la sistemele de climatizare neigienizate. De asemenea, a continuat dr. Mina, se prezintă și pacienți cu afecțiuni deja existente și netratate corespuzător, cum ar fi sinuzitele vechi reactivate și cariile dentare netratate.

În ceea ce privește manifestările acestor afecțiuni, dr. Mina ne-a precizat: Afecțiunile cauzate de o slabă igienizare a aerului condiționat și a sistemelor de climatizare se manifestă prin strănut, senzație de nas înfundat, tuse seacă persistentă (câteva săptămâni), lăcrimarea ochilor (rino-faringitele alergice), iar în cazuri excepționale se poate ajunge până la pneumonii, dacă aerul condiționat eliberează în atmosferă și bacterii. Evident, soluția o reprezintă curățarea periodică a instalațiilor de climatizare, în special a celor din spațiile publice. 

Întrebată în ce constă tratamentul aferent pentru vindecare, dr. Mina ne-a replicat că acesta presupune antibioticoterapie instituită de către medic și că cea mai eficientă prevenție constă în urmarea tratamentelor conform prescripțiilor medicale cu doză și durată.

 (Teodora NICOLAU)