Deși numărul de persoane infectate crește pe zi ce trece, iar spitalele nu mai au locuri pentru pacienții asimptomatici sau cu forme ușoare de COVID-19, în multe județe, medicii de familie nu pot elibera concedii medicale pentru cei nevoiți să stea în izolare la domiciliu din cauza modului greoi în care funcționează DSP-urile, după cum explică Societatea Națională de Medicină de Familie (SNMF).

Raluca Zoitanu, coordonatorul Grupului Tinerilor Medici de Familie al SNMF, a declarat pentru Libertatea că medicilor de familie le trebuie un document de la DSP pentru a emite concedii medicale pentru persoanele infectate cu COVID-19.

Certificatul de concediu medical pentru carantină se eliberează de medicul curant pe baza certificatului eliberat de organele de specialitate ale direcţiilor de sănătate publică. Comunicatul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate:

În absența acestui document, nu putem să dăm concedii medicale. Iar DSP-urile sunt hiperaglomerate cu anchetele epidemiologice, emiterea de certificate pentru pacienți, pe lângă activitatea pe care o au în afara contextului pandemic“, afirmă Raluca Zoitanu.

Medicii riscă amenzi, dacă dau concedii fără documentul de la DSP Medicul Raluca Zoitanu a precizat că așteaptă ca Ministerul Sănătății și Casa Națională de Asigurări de Sănătate să vină cu o poziție comună, la nivel național, “nu să facă fiecare direcție județeană cum consideră.“

În ceea ce privește numărul de concedii medicale eliberate de medicii de familie giurgiuveni, pentru persoanele bolnave (sau care s-au aflat în izolare/carantină) COVID 19, datele furnizate de către reprezentanții Casei Județene de Asigurări Sociale de Sănătate Giurgiu, relevă faptul că au fost eliberate, până la 31 iulie, un număr de 912 concedii medicale. De asemenea, angajatorii au depus un număr de 168 de cereri pentru plata concediilor medicale eliberate persoanelor sus-menționate, suma fiind de 255.000 lei.

Diferența dintre numărul concediilor medicale eliberate și cererile depuse de angajatori este dată de faptul că aceștia din urmă au la dispoziție 180 de zile pentru depunerea cererilor, astfel că încă se mai pot modifica aceste cifre. Noi primim în continuare cereri de plată pentru concediile medicale COVID, aceste cereri fiind centralizate la finalul fiecărei luni”, au mai precizat reprezentanții Casei Județene de Asigurări Sociale de Sănătate Giurgiu.

(Jurnal)