
„Vânzarea praxisului”, adică a listelor cu pacienți, este reglementată prin Lege – ne spunea recent directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Giurgiu, Florentina Popescu.
Conform legislației, listele de pacienți pot fi preluate prin vânzare, schimb, donație, comodat, uzufruct și prin aportul de capital social. După aderarea României la UE, doar medicii confirmați în medicina de familie pot prelua activitatea unui praxis de medicină de familie.
Sumele de transfer a pacienților, diferă în funcție de poziția cabinetului, de oraș, județ etc. Conform informației furnizate de directorul CJAS, se cere 5-10 euro pe pacient, fiind vorba despre tranzacții între două entități juridice, între cabinete ale medicilor de familie.
Sunt medici în prezent care sunt în prag de pensie, însă tergiversează îndelung întrucât nu găsesc medici cumpărători, solvabili, sumele pe piața neagră fiind destul de mari, iar medici tineri, interesați de achiziționarea listelor, nu dispun de asemenea sume.
Conform surselor noastre la acest moment sunt cinci comune care nu au deloc medici de familie și 6-7 unde nu se regăsesc decât puncte de lucru, unde vin medicii care asigură servicii medicale și în cabinete din alte localități. Există și un caz special, este vorba despre pacienții doctoriței Olteanu, care din păcate a decedat recent, iar mare parte dintre bolnavi au fost nevoiți să se relocheze, adresându-se altor medici de familie din municipiu.
La acest moment în județul Giurgiu, un număr de 35-40 % dintre medici sunt pensionabili. La nivel de municipiu sunt 15 medici de familie, dintre care 3-4 se găsesc în prag de pensie.
Așa cum ne menționa directorul CJAS, Florentina Popescu, dacă acești medici s-ar pensiona concomitent s-ar crea o adevărată criză, întrucât ceilalți nu i-ar putea prelua decât în mică măsură.