Medicamentele , nu mai este un secret pentru nimeni, au devenit, odată cu apariția Pandemiei, o sursă consistentă de profit atât pentru producătorii de medicamente, cât și pentru distribuitori și, respectiv, farmacii. Un lanț întreg de profit(ori) de pe urma bolii și suferinței oamenilor.

La începutul declanșării virusului, măștile s-au vândut pe sub mână, la prețuri de speculă, pentru un petic de material care nici măcar nu primise autorizațiile necesare, ca mai târziu să se constate că sunt și neconforme cu cerințele sanitare în vigoare.

Promisiunea că statul o să distribuie GRATUIT (!) măști către cetățenii cu probleme financiare, s-a dovedit în cele din urmă o mare gogoriță, căci (nu-i așa!), se apropiau alegerile și politicienii pentru voturile electoratului erau în stare să promită și luna de pe cer.

Între timp, pe piață au apărut tot felul de produse ce asigurau că pot trata și chiar vindeca COVID- 19. Evident că pe fondul acestui lucru au apărut și tot felul de specialiști care și-au dat cu presupusul privind eficiența acestor produse. Ba chiar de câteva săptămâni bucureștenii se calcă pe picioare cu noaptea în cap la poarta Institutului ”Cantacuzino”, pentru a intra în posesia unui imunostimulator (Orostim HV), considerat providențial în lupta cu virusul ucigător.

Evident că toate aceste preparate se comercilizează la niște prețuri amețitoare. Cine are bani cumpără, cine nu, se rezumă la a se ruga Bunului Dumnezeu.

La Giurgiu, zilele acestea, banalul Paracetamol, nebăgat până anul trecut prea mult în seamă, a crescut la preț de la 6 lei la 9 lei/cutia. Un alt produs recomandat de medicii de familie în tratamentul celor depistați Covid pozitiv este Tamiflu, un medicament antiviral care se utilizează pentru tratarea sau prevenirea gripei și care conține oseltamivir, folosit în tratarea bolnavilor infectați. Un blister cu 10 capsule, ce trebuie luat 2/zi, costă peste 80 de lei. La toate acestea se adaugă o mulțime de vitamine recomandate, dacă nu îți permiți să le consumi – naturale – din citrice. 

Și la toate acestea se adaugă costul măștilor de fiecare zi, a dezinfectanților și a soluțiilor antibacteriene, nesimțit de scumpe.

În acest timp autoritățile și posturile de televiziune nu contenesc să recomande toate aceste măsuri de prevenție, medicamente ce ne pot trata la domiciliu atunci când suntem depistați pozitiv, și suntem asimptomatici, însă nimeni nu spune de unde facem rost de bani pentru toate cele de mai sus, mai ales pentru tratamentul acelora care au rămas între timp fără loc de muncă.

Iată care ar fi trebuit să fie prima grijă a politicienilor imediat după încheierea alegerilor parlamentare. O intervenție care să suprime această escaladare a prețurilor medicamentelor în farmacii, și cu prioritate ale acelor produse care combat sau tratează cazurile infectărilor cu Covid.

Rata infectărilor cu acest virus în România este tot mai mare, ca și cea a deceselor, de la o zi la alta…Din nefericire, jumătate din populația acestei țări nu-și permite un tratament cu medicamente la prețurile prezentate de noi mai sus. Politicienii se ceartă pe funcții.

Niciunul dintre ei nu încearcă să se pună în postura unui concetățean, ce tocmai l-a votat, și care a aflat că este infectat și că de mâine trebuie să facă rost de bani pentru a face față acestei tâlhării instituționalizate, numită industria farmaceutică/lanțuri de farmacii, cu dorința legitimă de a trăi…

Cine ar avea curajul să privească în ochii acelor familii care, după câteva săptămâni de speranță și coșmar, își primesc pe cei dragi, într-un sac de plastic, sigilat.  

Un medicament la un preț decent este pretenția acestor oameni simpli, care probabil după ce au muncit toată viața, încearcă astăzi să supraviețuiască unui sistem care nu dă doi bani pe viața lor.

Politicieni care peste puțin timp vor încasa pensii speciale, în timp ce aproape jumătate din această țară abia dacă are ce pune în fiecare zi pe masă,  tremurând de frica infectării, conștienți că nu vor avea niciodată banii necesari ca să-și salveze viața.

(Florian Tincu)