A apărut numărul 126 al Revistei de istorie, literatură și educație artistică, VALAHIA. În această ediție, cei interesați pot citi materialele inserate în cuprinsul revistei și pe email-ul : [email protected].

Așa cum v-am obișnuit sumarul este variat și extrem de interesant. Pe lângă obișnuitele rubrici , deja consacrate, mai puteți citi despre: ”Cele mai frumoase 10 locuri din județul Giurgiu”, Concursul de Creație literară ”Cântarea Eroilor” ce își prezintă totodată listele cu laureați. Veți mai putea afla lucruri neștiute despre ”Comuna cu o istorie contopită cu cea a României”, este vorba de localitatea Joița, cea care a cunoscut o importantă dezvoltare în ultimii ani.

Răsfoind publicația veți afla care este istoria fascinantă a banilor. Un material din cadrul căruia nu lipsește evoluția Leului românesc.

Medicul și publicistul Cosmin Georgescu, un prieten devotat al revistei, inserează o scrisoare de mulțumire cu prilejul celor 10 ani trecuți de la reînființarea acestui monument cultural care este ”Ateneul Bălănescu” din Municipiu.

La fel de emoționant este și materialul –reportaj al președintelui fondator al Revistei, Florian Tincu despre un eveniment deosebit consumat recent la Comana: întâlnirea cu Trei generali de armată ce au cinstit memoria piloților căzuți în al doilea Război Mondial, evident că organizator fiind același neobosit scormonitor în măruntaiele istoriei, comandor și scriitor , Radu Theodoru, domnia sa însăși un erou al acelor vremuri tulburi. Tot domnia sa este autorul unui material extrem de interesant despre această alăturare oarecum ciudată : ”Biserica și Armata”, considerată o premieră în arta noastră militară. Din paginile Revistei VALAHIA nu lipsesc nici versurile , de data aceasta cele ale lui Gellu Naum. În acest număr vă este prezentat și un ziar al Partidului Conservator editat chiar în anul răscoalei țărănești de la 1907.

Ce mai puteți citi…

Doamna Angela Bucur scrie despre ilustrul mentor al poetului nepereche, Mihai Eminescu, este vorba despre Aron Pumnul.

Continuăm în acest număr de revistă serialul despre ierarhia bisericească , în timp ce neobositul profesor Victor Enache publică un material scris de domnia sa cu ceva timp în urmă și preluat dintr-o altă publicație de același gen cu ”Valahia”, un material menit să fixeze în memoria cititorului imaginea unui dascăl mai puțin cunoscut de giurgiuveni: profesoara Angela Buciu Croitoru.

Profesorul Enache își aduce aminte despre ”Poreclele Gostinărenilor ”, dovedind o conservare surprinzătoare a amintirilor din perioada tinereții biologice. Veți afla totodată, răsfoind publicația, care au fost ”…reginele ce au schimbat istoria lumii”, despre imigrația italiană în România, dar și De ce a luat-o de nevastă Nicolae Ceaușescu pe Elena lu Briceag.

Citiți în acest număr și Povestea bărbatului rămas îngropat pentru veșnicie sub reactorul 4 de la Cernobîl, o istorie mai puțin cunoscută ce recent a fost transpusă cinematografic de studiourile de film americane și prezentată ca serial, pe canalul HBO.

Un număr de revistă extrem de interesant prin varietatea temelor cât mai ales prin interesul stârnit de ele, pe alocuri fascinante. În consecință vă dorim o vară cât mai puțin toridă și mai ales…lectură plăcută!

(City ZEN)