Măsurile luate de Garda de Mediu Giurgiu față de cei ce au incendiat 250 de tone de gunoi de grajd, în localitatea Drăgănescu din județul Giurgiu

0
279

Cu cinci zile în urmă (3 august) trei detașamente de pompieri ai ISU Giurgiu  și Bolintin Vale au acţionat cu trei autospeciale de intervenţie pentru stingerea unui incendiu care a cuprins aproximativ 250 de tone de gunoi de grajd în localitatea Drăgănescu, în județul Giurgiu,  degajând mult fum și poluând atmosfera, făcând aerul din zonă irespirabil.

După cum era inserat în comunicatul de presă, a fost nevoie de intervenția pompierilor timp de aproape 24 de ore pentru a stinge uriașa cantitate de  gunoi de grajd ce a ars mocnit,  pe un teren pe care au fost aruncate la întâmplare şi diverse resturi menajere.

Cum a fost posibil ca o asemenea cantitate să fie depozitată ilegal și nimeni să nu sesizeze nimic, a fost întrebarea pe care jurnaliștii noștri au adresat-o directorului Gărzii de Mediu Giurgiu, Clara Adam, care ne-a declarat:

Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean Giurgiu efectuează controale la toate fermele cu profil avicol din Mihăilești și Buturugeni. 

Se verifică trasabilitatea dejecțiilor animaliere rezultate din activitate. 

La sfârșitul săptămânii trecute, a fost finalizat controlul la o fermă din Mihăilești, precum și la o fermă din Buturugeni – a mai menționat drectorul Gărzii de Mediu.

Reprezentantul legal al societății nu a putut justifica diferența dintre cantitatea de dejecții animaliere calculate conform prevederilor Ordinului nr. 333/ 2021 privind aprobarea Codului de bune practici agricole, precum și a Programului de acțiune pentru protecția apelor impotriva poluării cu nitrați proveniți din surse agricole, și cantitatea de dejecții animaliere predata spre valorificare către o societate autorizată (consemnată în formularele de încărcare – descărcare întocmite conform prevederilor HG 1061/ 2008 privind transportul deșeurilor periculoase și nepericuloase pe teritoriul României) – ne-a mai spus directoarea Clara Adam.

În acest context, societatea va fi sancționată cu amendă în valoare de 40.000 lei, pentru fiecare amplasament pe care își desfășoară activitatea – Mihăilești și Buturugeni. 

De asemenea, după finalizarea controalelor la toate fermele avicole, vor  fi sesizate și organele de cercetare penală ”- a precizat la finalul dialogului nostru, directorul Gărzii de Mediu Giurgiu, Clara Adam.

 (Jurnal)